Україна і світ

Штучні підсолоджувачі можуть бути більш шкідливими, ніж простий цукор — дієтолог

Фото: Depositphotos

Дієтолог Марія Меріно попередила про небезпеку вживання занадто великої кількості підсолоджувачів замість цукру.

Викликає бродіння

За словами експертки, завдяки своєму складу сахарин швидко всмоктується в кров, що призводить до різкого підвищення рівня глюкози, що може становити небезпеку для здоров’я деяких людей.

– Якщо я зараз з’їм печиво, так, воно може бути нездоровим через тип борошна, цукру або жиру. Але ніщо з цього не досягає мікробіоти або товстої кишки, щоб почати бродіння. Однак підсолоджувачі викликають бродіння, вони шкідливі для вашої мікробіоти, – стверджує Меріно.

Підсолоджувачі, які схвалені

За даними Національної служби охорони здоров’я Великої Британії (NHS), у країні схвалені для використання такі підсолоджувачі: еритрит (Е968), ацесульфам К (E950), сахарин (Е954), сукралоза (E955), стевіолглікозиди (E960), ксиліт (Е967), сорбіт (Е420), аспартам (E951).

У керівництві NHS також підкреслюється, що такі підсолоджувачі вважаються безпечною і прийнятною альтернативою використанню цукру.

Поширена помилка полягає в тому, що вживання підсолоджувачів безпосередньо збільшує ризик раку. Однак Cancer Research UK розвінчала цей міф, заявивши, що існує мало доказів, які пов’язують підсолоджувачі з раком.

Джерело: Express


Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-03-09 14:14:00