Україна і світ
Шпроти із салаки в домашніх умовах: рецепт та поради

Салака – ця невелика риба родини оселедцевих, ідеально підходить для приготування шпротів в домашніх умовах.
Як зробити смачні шпроти із салаки – читайте в нашому матеріалі.
Шпроти із салаки в домашніх умовах: рецепт
Приготування шпротів із салаки – чудова альтернатива покупним варіантам, яка дозволяє контролювати якість інгредієнтів та економити гроші.
Інгредієнти:
- салака свіжоморожена – 500 г
- олія – 100 мл
- сіль – 1 ст. л.
- горошини чорного перцю – 6 шт.
- лавровий лист – 2-3 шт.
- чай чорний листовий – 3 ч. л.
- цибулеве лушпиння – 5-6 г
Приготування:
- Салаку розморозьте, промийте, видаліть голову, хвіст і нутрощі.
- Заваріть міцний чай (3 ч. л. заварки та 1 склянки води) та залиште остигати.
- Помийте цибульне лушпиння, залийте 1 склянкою води, варіть 20 хвилин, після чого процідіть.
- Викладіть салаку в каструлю з товстим дном щільними рядами без просвітів – це запобіжить її розпаданню.
- Додайте лавровий лист, горошини перцю, сіль, залийте відваром чаю та лушпиння.
- Влийте олію, накрийте кришкою та тушкуйте на слабкому вогні близько 2 годин, допоки риба не набуде приємного золотавого відтінку та характерного аромату шпротів.
Готові шпроти залиште охолоджуватися не виймаючи з рідини в який готувалися.
Поради для ідеальних домашніх шпротів
- Не економте на чаї – саме він надає рибі характерний колір і легку гіркуватість.
- Оберіть правильний посуд – каструля з товстими стінками допоможе рівномірно протушкувати рибу. Але, якщо такої немає, підійде і глибока чавунна сковорода.
- Не перемішуйте рибу під час тушкування, це пошкодить її цілісність.
- Шпроти стануть ще смачнішими, якщо залишити їх у холодильнику на кілька годин після приготування.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-22 10:44:00