Україна і світ

Що зухвалішим є терор РФ, то очевидніше допомога Україні із захистом неба – Зеленський

Українські енергетики в деяких містах і районах змушені застосовувати графіки стабілізаційних відключень, що є необхідним виключно для збереження нормальної роботи всієї енергосистеми в сучасних умовах.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час вечірнього звернення за підсумками 12 жовтня.

Він нагадав, що сьогодні відбулося чергове засідання у форматі оборонного Рамштайну, яке президент назвав “доволі продуктивним”.

– Передусім обговорювали надання нашій державі систем протиповітряної й протиракетної оборони. Що зухвалішим і жорстокішим стає російський терор, то очевидніше для світу, що допомога Україні із захистом неба – це одне з найвагоміших гуманітарних завдань для Європи нашого часу. Вірю, що впораємося з цим завданням, – сказав Зеленський.

Президент додав, що за підсумками Рамштайну з’явились позитивні новини щодо додаткового посилення ЗСУ сучасною артилерією.


Зокрема, український лідер відзначив бійців Повітряних сил ЗСУ на південному напрямку.

– Там досягнуті непогані результати, зокрема збито чотири російські ударні гелікоптери і вже понад десять ударних безпілотників іранського виробництва. Довелося захищати наше небо сьогодні й на інших напрямках, – сказав він.

Зеленський нагадав, що 12 жовтня по всій країні продовжилося відновлення після дводенної російської ракетної атаки, внаслідок яких були пошкоджені енергооб’єкти на території 12 областей та у столиці.

– Станом на цей час повністю відновлено технічну можливість постачання електрики в більшості областей. У чотирьох регіонах роботи тривають, ремонти мають завершитися найближчим часом, – сказав президент.

Він повідомив, що українські енергетики в деяких містах і районах змушені застосовувати графіки стабілізаційних відключень.

– Це потрібно виключно для збереження нормальної роботи всієї енергосистеми в таких умовах – в умовах, коли виробництво електрики зменшилося, – пояснив Зеленський.

Президент окремо подякував усім українцям, які свідомо поставилися до ситуації, чим зробили “дуже важливий внесок у гарантування нормальної роботи енергосистеми України”.

– Варто продовжувати розподіляти своє споживання електрики за годинами всієї доби, щоб у пікові години якомога менше використовувати техніку, що потребує значного обсягу електрики, – додав він.

Зеленський також відзначив голів областей, мерів міст і очільників громад, які суттєво скоротили споживання електрики в комунальній сфері.

– Украй жорсткою залишається ситуація в усіх районах, які межують із передовою. У ніч на сьогодні окупанти обстріляли Нікополь Дніпропетровської області з Градів і ствольної артилерії. Серед поранених – дитина, дівчинка 2016 року народження. Дуже важке поранення, – сказав президент.

Він нагадав, що вранці російські терористи обстріляли Центральний ринок Авдіївки у Донецькій області.

– Окупанти били з Градів. Станом на цей час у переліку загиблих – сім людей, 12 поранено, – сказав він.

Президент додав, що сьогодні українська розвідка, спеціальні служби та правоохоронні органи зʼясовують усі деталі щодо цих та інших російських ударів.

– Жоден російський терорист не зможе залишитися невідомим для правосуддя – ми будемо знати всі імена і всі деталі, – сказав він.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна притягне до відповідальності кожного російського вбивцю й ката – від командувачів до рядових, що виконували злочинні накази.

– Не забудемо, до речі, й про пропагандистів терору. Усі, хто виправдовує російський терор і підбурює агресії, усі, хто закликає до вбивств й заохочує знущання з наших людей, відповідатимуть на рівні з убивцями й катами. Уся російська машина терору має бути знешкоджена. І буде знешкоджена, – сказав президент.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, Володимир Зеленський запровадив санкції проти чотирьох осіб, серед яких експрезидент України Віктор Янукович, російський олігарх Олег Дерипаска та інші.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-13 01:52:44