Україна і світ

Що відомо про Олександра Клименка – можливого очільника САП

Детектив НАБУ Олександр Клименко, який ще в грудні 2021 року переміг у конкурсі на посаду голови Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, має очолити нарешті цей орган. З такою вимогою звернувся президент Володимир Зеленський до конкурсної комісії, оскільки це одна з умов вступу Украни до ЄС.

У САП зараз немає керівника. Назар Холодницький пішов у відставку у серпні 2020 року. Він очолював відомство із 2015 року.

Призначення очільника САП може відбутися 19 липня. Саме на цю дату Офіс генпрокурора анонсував засідання конкурсної комісії.

Що відомо про Олександра Клименка – у короткій біографії

Клименку – 35 років, виходець зі Слобожанщини. Вищу освіту здобув у Національній юридичній академії імені Ярослава Мудрого у Харкові (юрист).

Його професійна карьєра розпочалася з посади слідчого, а потім старшого слідчого в органах внутрішніх справ Києва у березні 2010 року.

З листопада 2015 року – старший слідчим у Національній поліції. Він розслідував розкрадання коштів в Укрзалізниці. Клименко з’ясував, що чиновники укладали фіктивні договори, у такий спосіб виводячи кошти з держпідприємства. Він написав листа, щоб такі виплати зупинити. Проте його керівник вимагав відкликати цей лист, а коли Клименко відмовився, йому наказали здати посвідчення і залишити управління.

У березні 2016-го Клименко взяв участь у конкурсі і став детективом Національного антикорупційного бюро. А вже за рік – старшим детективом, з листопада 2017 року – керівником відділу.

За цей час він розслідував кримінальні провадження щодо екснардепа-втікача Олександра Онищенка, колишнього керівника Державної фіскальної служби Романа Насірова, а також заступника глави Офісу президента Олега Татарова. Він очолював групи прокурорів у справі ексзаступника секретаря РНБО Олега Гладковського.

21 грудня 2021 року комісія з обрання керівництва САП за результатом конкурсу оголосила рейтинг кандидатів. Олександр Клименко набрав 246 балів, прокурор Андрій Синюк – 229. Проте голову Спеціалізованої антикорупційної прокуратури досі не призначено.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: скрігшот відео

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-18 14:27:09

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин