Україна і світ

Що таке балістичне озброєння та які ракети має РФ

Балістичні ракети –  це снаряди, які летять по балістичній траєкторії. Це означає, що ракети перебувають у некерованому русі.

Саме балістичні ракети для української ППО є одними із найскладніших цілей, адже можуть летіти на великі відстані, а запускатися  із стаціонарних і мобільних установок.

Докладніше про те, що таке балістичне озброєння та яку небезпеку воно несе для України –  читайте в матеріалі.

Які балістичні ракети має на озброєнні РФ:

Військовий експерт Олексій Гетьман зазначає, що Росія найчастіше використовує балістичні ракети Іскандер. Також з менш серйозного балістичного озброєння РФ використовує Точку-У, Луну-М, які є доволі застарілими.

За словами експерта, у ворога на початку повномасштабного вторгнення було 900 таких ракет, а зараз залишилося трохи більше сотні.

Балістична ракета відрізняється від крилатої тим, що вона літає по балістичній траєкторії. Тобто має здатність підніматися високо і вертикально атакувати зверху. Крилаті ракети можуть постійно маневрувати (ніби літак без льотчика).

Балістичні ракети, якими Росія обстрілює Україну, це ракети малої та середньої дальності, наприклад, дальність Іскандера – до 1 тис. км. Вона летить не зовсім як снаряд (піднялася в небо і впала), а має здатність трохи змінювати напрямок руху під час польоту.

Проте Іскандер не може робити такі маневри, як крилата ракета, тобто розвернутися і полетіти в протилежному напрямку. А крилата – може (хоч і на 180 градусів).

Балістична ракета Точка-У летить на відстань 100-120 км, не маневрує, а рухається по певній траєкторії. Вона взагалі нічого не бачить, летить просто як болванка і легко перехоплюється.

Також знайшли вони і Луну-М. Це ракета взагалі з 60-х років, з дальністю ще меншою, ніж у Точки-У (70-80 км). Вона дуже не точна, може на 1 км відхилятися від цілі. Це приблизно як Катюша, яка в них колись була.

Навіщо вони їх дістали –  невідомо, адже сенсу від них мало.

Далі йдуть ракети більшої дальності, наприклад, морського або шахтного базування. І, звісно, балістичні міжконтинентальні ракети, як SS-20, SS-22, Тополь, Сармат та ін.

Вони піднімаються в космос і далі летять по інерції, як метеорит, а падають за рахунок сили тяжіння.

Великі міжконтинентальні ракети мають не одну головку, а 5-7 (ракет). Коли вони вилітають в космос, можуть розділятися. Із однієї ракети можна уразити 5-7 цілей. Це – ядерний заряд.

Балістичні ракети, які зараз використовує РФ, наприклад Іскандер, теж можуть нести атомний заряд, але там може бути звичайна вибухівка (фугас тощо).

За різними даними, в Росії залишилося до 120 Іскандерів, тож вони хочуть придбати іранські Zolfaghar і Fateh-110. Це теж балістичні ракети. Вони мають малу та середню дальність, причому летять на приблизно таку ж відстань, як ракети Іскандер.

Боротися із балістичними ракетами може система протиповітряної та протиракетної оборони Patriot.

Росіяни захвилювалися, тому що Patriot може знищувати як Іскандери, так і Zolfaghar чи Fateh-110. З майже 800 Іскандерів, які були по нас запущені, ми збили невелику кількість. Тому що засоби протиповітряної оборони, які у нас були, не могли ці ракети перехоплювати.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Крилаті ракети українська ППО збиває доволі успішно, а от балістичні – поки майже не може. На її перехоплення є 10-15 сек. Комплексами, які зараз є, це зробити важко. Тому аби швидко та успішно збивати балістичні ракети, нам потрібно отримати Patriot.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-14 13:35:59

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин