Що приготувати на Масницю крім млинців: рецепти смачних страв
Масниця у 2025 році почнеться 24 лютого і триватиме до 2 березня.
Масниця, також відома як Масляниця, Масляна чи Сирний тиждень, є одним із найвеселіших та найцікавіших свят.
Це свято, що означає прощання з зимою та зустріч весни, часто супроводжується традиційними стравами, серед яких найвідоміші – млинці. Та окрім них є багато інших смачних і цікавих страв, які можна приготувати на Масницю.
Ми знаємо, що приготувати на Масницю крім млинців! Найкращі ідеї страв читайте нижче.
Що готують на Масляну крім млинців
На Масницю в Україні було заведено готувати здебільшого страви з молока та кисломолочних продуктів. Тому що на Масляну, яка передує Великому посту, м’ясо вже їсти було заборонено.
Окрім млинців на Масляну зазвичай готували сирники, вареники з сиром, сирні запіканки, пироги, деруни, страви з рибою, солодкі пиріжки та медові напої.
Традиційно на Масляну також готують збитень. Це смачний старовинний східнослов’янський напій, складовими якого є мед, прянощі та трави. Є думка, що назва цього напою може походити від слова “збивати”, оскільки його часто готували у двох окремих посудинах. У одній настоювали мед, у другій – трави, а перед вживанням їх змішували, буквально “збивали”. А от алкогольні напої, за традицією, вживати заборонено.
Які страви можна приготувати на Масляну крім млинців
Нижче ви знайдете підбірку рецептів, які дуже пасують до цього веселого та радісного свята.
Вареники з сиром
Вареники можна приготувати з солодким або солоним сиром.
Інгредієнти:
Для тіста:
- борошно – 3 склянки;
- вода – 1 склянка;
- сіль – 1 ч. л.;
- олія – 1 ст. л.
Для начинки:
- сир кисломолочний – 500 г;
- цукор – 2 ст. л. або сіль – 0,5 ч. л.
Як приготувати вареники з сиром:
- Для тіста у воді розчиняємо сіль, додаємо олію, перемішуємо.
- Потім поступово додаємо борошно і замішуємо тісто.
- Тісто бажано загорнути в пакет і покласти в холодильник на 30-40 хвилин.
- Для начинки в сир додаємо цукор або сіль, перемішуємо.
- Тісто розділяємо на дві частини. Розкачуємо качалкою на присипаному борошном столі та вирізаємо кружальця.
- На кожне кружальце тіста викладаємо сирну начинку і ліпимо вареник.
- Вареники можна заморозити або одразу приготувати.
Пиріг з рибою
Рецепт листкового тіста тут.
Інгредієнти:
- листкове тісто – 350 г
Для начинки:
- філе морської риби (бажано сухої заморозки) – 500 г;
- цибулина – 1 шт.;
- морквина (невелика) – 1 шт.;
- зелень – до смаку;
- яйце – 1 шт.;
- сіль, мелений чорний перець – до смаку.
Як приготувати пиріг з рибою:
- Тісто викладаємо в змащену олією круглу форму для запікання.
- Для начинки нарізану кубиками цибулину й терту моркву смажимо до напівготовності на олії. Рибу розморожуємо, промиваємо, обсушуємо та нарізаємо кубиками.
- У мисці поєднуємо рибу, обсмажені овочі та нарізану зелень і яйце. Начинку солимо, перчимо й перемішуємо.
- Викладаємо на тісто начинку.
- Випікаємо пиріг у духовці за 220°С близько 25 хвилин.
Салат зі свіжими овочами
Інгредієнти:
- капуста білокачанна молода – 200 г;
- огірок – 2 шт.;
- помідори чері – 5-8 шт.;
- редиска – 5-6 шт.
Для соусу:
- майонез, натуральний йогурт або сметана – 2 ст. л.
- прованські або італійські трави, сіль – до смаку
Як приготувати салат зі свіжими овочами:
- Капусту шинкуємо і викладаємо у миску.
- Додаємо нарізані кружальцями огірки та редиску, половинки помідорів чері.
- Для соусу усі інгредієнти поєднуємо та поливаємо салат.
Пиріжки з сиром і родзинками
Інгредієнти:
Для тіста:
- молоко – 1 склянка;
- борошно – 3 склянки;
- сіль – 1 ч. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- дріжджі сухі – 1 пакетик (8-10 г);
- олія – 3 ст. л.;
- яйце для змащування пиріжків – 1 шт.
Для начинки:
- сир домашній – 600 г;
- родзинки – 80 г;
- цукор – 2-3 ст. л.;
- ванільний цукор – 1 ч. л.;
- сіль – дрібка.
Як приготувати пиріжки з сиром і родзинками:
- Для тіста у тепле молоко додаємо цукор, дріжджі, сіль та олію. Усе добре перемішуємо.
- Потім поступово додаємо борошно і замішуємо тісто.
- Ставимо тісто у тепле місце на годину, щоб гарно підійшло.
- Для начинки до сиру додаємо розпарені родзинки, цукор, дрібку солі, ванільний цукор, яйце, перемішуємо.
- Ліпимо пиріжки з сирною начинкою і викладаємо їх на змащене олією деко.
- Залишаємо вироби на 20 хвилин, щоб підійшли. Змащуємо збитим яйцем.
- Пиріжки випікаємо у духовці за 180°С близько 35 хвилин. Час випікання залежить від розміру пиріжків.
Збитень – сучасний рецепт з імбиром
Інгредієнти:
- вода – 1 л;
- мед – 200-300 г;
- корінь імбиру тертий – 1 ст. л.;
- м’ята сушена – 1 ч. л.;
- кориця – 0,5 ч. л.;
- бодян – 1 шт.;
- лимон – 1 шт.;
- яблуко – 1 шт.
Як приготувати збитень з імбиром:
- В емальовану каструлю вливаємо воду і додаємо мед. Доводимо до кипіння.
- Потім додаємо цедру лимона, нарізане кубиками яблуко, усі прянощі, м’яту та імбир.
- Доводимо напій до кипіння і готуємо дві хвилини. Потім залишаємо, накривши кришкою, на 10 хвилин.
- Збитень проціджуємо. Подаємо у склянках або чашках з лимоном. Смачного!
Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2025-02-04 16:53:00