Україна і світ

що це та як стати конгресменом

Законодавчу владу США на федеральному рівні представляє двопалатний парламент, іменований Конгресом, який діє з 1789 року. Верхня палата називається Сенатом, а її депутати представляють інтереси штатів як федеральних суб’єктів. Нижня – Палата представників – знаменує реалізацію принципу народовладдя у державі.

Про те, як відбуваються вибори до Палати представників США, хто може стати конгресменом та які у них повноваження, читайте у матеріалі Фактів ICTV.

Чисельність Палати представників США

У Палаті представників США пропорційно представлено все населення Сполучених Штатів, а кількість конгресменів від кожного штату залежить від чисельності його жителів.

Зараз дивляться

Загальна кількість конгресменів у Палаті представників не змінювалася з 1963 року, закріплена в Конституції та становить 435 законодавців із правом голосу. Кожен представник обирається на дворічний термін та не має обмежень на кількість каденцій.

Здебільшого члени Конгресу належать до Демократичної чи Республіканської партії, хоча це є лише політичною традицією і не закріплено законодавчо.

Після отримання повноважень від народу під час виборів конгресмени Палати представників обирають зі свого числа спікера – голову палати.

Останні вибори, під час яких було сформовано 118-ту Палату представників, відбулися 8 листопада 2022 року. З 25 жовтня 2023 року палату очолює республіканець Майк Джонсон.

Лідер республіканської більшості – Стівен Скеліс, а лідер меншості – демократ Гакім Джеффріс.

Парламентські вибори у США: хто може стати членом Палати представників

Щоб балотуватися до Палати представників, кандидати мають відповідати кільком вимогам:

  • вік – не молодший за 25 років на момент отримання повноважень (тобто брати участь у виборах можна і у 24 роки, якщо 25-річчя настане до 3 січня – дати початку першої сесії нового Конгресу);
  • громадянство США – не менше семи років;
  • місце проживання – штат, де балотується кандидат.

Вибори до Палати представників відбуваються за мажоритарною системою в одномандатних округах, але процедура у різних штатах може відрізнятися. В одних штатах кандидату достатньо набрати відносну більшість голосів (більше, ніж інші), а в інших переможцем може стати лише той, хто отримав на виборах абсолютну більшість (понад 50%).

Абсолютну більшість голосів необхідно набрати, наприклад, у Луїзіані та Джорджії, що періодично призводить до того, що вибори відбуваються у два тури.

Усі обрані в одномандатних округах 435 представників мають право голосу. Крім них до Палати представників обираються конгресмени без права голосу, які представляють округ Колумбія, Пуерто-Рико та острівні території США. 

Вибори до Палати представників проводяться парними роками в єдиний для всієї країни день виборів – перший вівторок листопада. У високосні роки цього ж дня проводяться вибори президента США, що й відбудеться 5 листопада 2024 року.

Територія США поділяється на 435 одномандатних округів, у яких має проживати приблизно однакова кількість населення. Раз на десять років після перепису населення (в останній рік десятиліття – 2000, 2010, 2020, 2030) межі виборчих округів коригуються.

Через два роки після перепису вибори проводять у нових межах округів. У кожному штаті має бути хоча б один виборчий округ. Так, наприклад, зараз у штаті Мен є два округи, а в Каліфорнії – 53.

Повноваження Палати представників США та законотворчий процес

Головна функція Палати представників – ухвалення федеральних законів (зокрема, прояв законодавчих ініціатив), дія яких поширюється на всі штати у державі. Зокрема, нижня палата ініціює розгляд законів, пов’язаних із надходженням державних доходів.

Крім того, згідно з Конституцією, Палата представників США уповноважена оголосити імпічмент посадовій особі. Але, щоб будь-якого чиновника (зокрема, президента) було відсторонено з посади, за імпічмент мають проголосувати щонайменше дві третини сенаторів, підтримавши ініціативу Палати представників США.

За всю історію існування Конгресу США імпічмент оголошували лише чотири рази, але в жодному його так і не затвердили обидві палати.

Законотворчий процес у Конгресі має чітку процедуру. Щоб законопроєкт став законом, він має пройти такі етапи:

  1. Надходження законопроєкту до Палати представників.
  2. Ухвалення проєкту закону більшістю голосів у нижній палаті.
  3. Передання законопроєкту до Сенату.
  4. Ухвалення законопроєкту більшістю голосів сенаторів.
  5. Надходження майбутнього закону на підпис президенту США.
  6. Президент повинен підписати закон протягом десяти днів або скористатися своїм правом вето.
  7. У разі накладання президентського вето за проєкт закону знову голосують у Палаті представників та Сенаті.
  8. Щоб скасувати президентське вето, необхідно набрати дві третини голосів у кожній палаті Конгресу, після чого проєкт стає федеральним законом.

У такій законодавчій системі добре простежується система стримувань та противаг у владі, якою пишаються американці.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-02-19 16:06:29

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин