Україна і світ

Ще не в Україні: в ОПУ уточнили заяву Зеленського щодо NASAMS

До України ще не прибули зенітні ракетні комплекси NASAMS. Київ поки що отримав від США згоду на їх передачу, і саме це мав на увазі президент Володимир Зеленський.

Відповідні роз’яснення дав речник президента України Сергій Никифоров.

– Отримали рішення, отримали згоду, а самі NASAMS фізично ще не надійшли, – наголосив він.

Напередодні американський телеканал CBS News оприлюднив інтерв’ю з Володимиром Зеленським. У ньому український лідер подякував США за військову допомогу, зокрема за NASAMS для захисту повітряного простору України.

– Хочу подякувати президенту Байдену за позитивне рішення, яке вже ухвалено, і Конгресу США — ми отримали NASAMS, – заявив Зеленський.

Цю заяву багато хто розтлумачив таким чином, що системи вже надійшли до України.

Водночас 16 вересня в Пентагоні заявляли, що дві батареї зенітно-ракетних систем NASAMS будуть передані нашій державі протягом наступних двох місяців. І вони посилять захист України від повітряних загроз.

Уперше Вашингтон оголосив про плани передати Україні системи NASAMS у серпні. Йшлося про дві батареї, навчання та матеріально-технічну підтримку Збройних сил України.

У рамках найбільшого траншу допомоги для України на $2,98 млрд США планували передати Україні шість систем NASAMS.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) – це норвезький зенітний ракетний комплекс середньої дальності. Його розробкою займалися норвезька компанія Norwegian Kongsberg і американська Raytheon. Батарея (9 чи 12 установок) може за 12 секунд випустити всі 54 або 72 ракети. Крім того, до комплексу входять 3D-радари, допоміжні сенсори, командний пункт управління вогнем.

Як пояснювали в командуванні Повітряних сил ЗСУ, NASAMS дійсно посилять протиповітряну оборону України. Проте не варто говорити про абсолютне “закриття неба” після їх отримання.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Kongsberg

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-26 14:47:38

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин