Україна і світ

Сенат США вимагає від Держдепу визнати Росію спонсором тероризму

Сенат США одноголосно схвалив необов’язкову резолюцію (nonbinding resolution), яка закликає держсекретаря Ентоні Блінкена визнати Росію державою-спонсором тероризму через її дії у Чечні, Грузії, Сирії та Україні, які призвели до “смертей незліченної кількості невинних чоловіків, жінок і дітей”.

Очікується, як пише газета The New York Times, що спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі буде рішучим прихильником її ухвалення. Але повноваження призначати державу-спонсора терору належить Державному департаменту.

Тим не менш, ухвалення резолюції Сенатом чинить ще більший тиск Конгресу на адміністрацію Байдена, щоб додати Росію до списку держав-спонсорів тероризму.

Цей список вже включає Кубу, Північну Корею, Іран і Сирію.

— Збройні сили Російської Федерації вчиняли численні безсудні страти невинних мирних жителів і намагалися прикрити свої звірства масовими похованнями на території Україні, – йдеться в законопроєкті Сенату.

У травні до обох палат Конгресу США із проханням визнати РФ країною-спонсором тероризму звернулася Верховна Рада. З таким же закликом до світової спільноти регулярно звертаються Володимир Зеленський і голова ОП Андрій Єрмак.

Які наслідки для країни, яку визнають спонсором тероризму?

  • контроль за експортом товарів подвійного призначення;
  • заборона на постачання зброї;
  • заборона на економічну допомогу;
  • відмова у податковим пільгам компаніям, які працюють в такій країні;
  • санкції проти країн, які допомагають спонсору тероризму;
  • замороження власності такої країни;
  • іміджевий тиск: бізнес не хоче мати справу зі спонсором тероризму.

Раніше у Конгресі США зареєстрували проєкт резолюції, в якому дії Росії в Україні визнаються як геноцид українського народу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проєкт запропонували американські сенатори Джим Ріш і Бен Кардін. У ньому йдеться, зокрема, про навмисне убивство російськими військами мирного населення, акти депортації.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-28 16:49:54

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин