Україна і світ

СБУ ліквідувала схему на митниці: розкрадали на експорті зерна

Служба безпеки України разом із Бюро економічної безпеки викрила схему із розкрадання коштів на експорті українського зерна на митниці.

За даними спецслужби, до організації оборудки причетний понад 10 високопосадовців. Серед них — заступник начальника одніє з департаментів Державної митної служби та керівництва Одеської митниці.

Ділки налагодили схему з ухиляння від сплати податків за експорт українського зерна. Через їхні дії держава недоотримала сотні мільйонів гривень.

Для реалізації схеми її учасники задіяли більше ніж 370 комерційних структур із ознаками фіктивності.

Через них ділки масово скуповували пшеницю у приватних фермерів, сільгосппідприємств та великих агрохолдингів.

Щоб заплутати торговельні ланцюги і уникнути сплати обов’язкових платежів до бюджету, комерсанти передавали продукцію з однієї «фірми-прокладки» до іншої. І тільки після цього збували зерно експортерам для продажу за кордон.

Працівники Бюро економічної безпеки завчасно виявили факти використання ризикових підприємств в експортних процедурах і письмово попередили про це Держмитслужбу.

Однак, чиновники митниці не врахували відповідних зауважень і дозволили продаж понад 1 млн тонн зернової продукції комерсантів за кордон.

Цю пшеницю експортували через потужності зернових терміналів в Одеському, Чорноморському та Південному портах.

Під час 30 обшуків в адміністративних приміщеннях центрального апарату Держмитслужби, на території портів та за місцями проживання фігурантів правоохоронці виявили:

  • чорнові записи;
  • документи в електронному вигляді;
  • мобільні телефони із доказами проведення оборудки.

Чиновникам повідомлено про підозру у зловживання владою або службовим становищем за ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України, вирішується питання щодо повідомлення про підозру.

Заходи із викриття злочину проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Міністерство інфраструктури України

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-03 19:48:48