Україна і світ

Санкції в дії. Україна і світ проти російської агресії: дайджест за 4 листопада

Корпорація Microsoft розширює підтримку України до кінця 2023 року та надасть технологічну допомогу на 100 мільйонів доларів.

Уряд Швейцарії виділяє Україні 100 мільйонів швейцарських франків на проєкти щодо підтримки термінового відновлення енергетичної інфраструктури та пом’якшення небезпечної гуманітарної ситуації.

Іспанія передає Україні батарею ЗРК Aspide, чотири системи ППО Hawk, протитанкові комплекси, гармати та снаряди до них.

Камбоджа надасть своїх спеціалістів з розмінування для тренування українських саперів.

Міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Альбарес оголосив про надання Україні п’яти груп генераторів і 30 машин швидкої допомоги.

Болгарські депутати вирішили направити зброю в Україну та посилити власну обороноздатність. Рішення означає, що допомога Україні, окрім ремонту, включатиме також постачання зброї та запасних частин. Водночас парламент доручає уряду визначити, яку військову допомогу може надати Україні, згідно з можливостями Болгарії, протягом найближчого місяця.

Допомога Україні, особливо з урахуванням дій росії, спрямованих на руйнування української цивільної інфраструктури, є найголовнішим питанням порядку денного зустрічі G7 у німецькому Мюнстері. Про це заявила міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок перед початком зустрічі глав МЗС країн G7.

Комітет у закордонних справах Палати депутатів парламенту Чехії ухвалив резолюцію про визнання російського режиму терористичним.

Понад 80 % українських біженців у Нідерландах працевлаштовані.

Міжнародне агентство з атомної енергії на своєму офіційному сайті оприлюднило заяву за результатами інспекції в Україні стосовно звинувачень росії у створенні «брудної бомби». У ній зазначено, що МАГАТЕ провело перевірку та не виявило ознак незаявленої ядерної діяльності та матеріалів в Україні.

Мінфін США ввів санкції проти міжнародної мережі контрабанди нафти, що підтримує «хізбаллу» та «квір». Обмеження направлені проти десятків людей, компаній і танкерів. Під санкції потрапили 6 фізичних осіб, 17 юридичних і 11 суден. Вони брали участь у продажі іранської нафти за допомогою шахрайства й підробки документів, намагаючись приховати її походження. Тепер активи цих людей і компаній в США будуть заморожені.

рф

Японська автомобільна компанія Infiniti заявила, що повністю зупиняє постачання нових автомобілів на рф та іде з цієї країни.

Центральний банк Республіки Узбекистан заявив, що не збирається відновлювати обслуговування російських платіжних карток «мір» через те, що банки країни вважають це ризикованим.

Турецький банк Denizbank, один із найпопулярніших серед російських клієнтів, ввів для росіян нові обмеження, а також посилив умови відкриття нових рахунків. Тепер банк перешкоджатиме транзитним платежам із росії за кордон. Гроші, які надійшли на турецький рахунок з-за кордону, не можна буде відправити далі до Європи, США та інших країн, які запровадили санкції проти росії.

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) вважають заклики путіна на засіданні координаційної ради вооружонних сіл рф побудувати конкурентоспроможну військову промисловість відірваними від реальності. Незважаючи на гучні заяви, рф закуповує озброєння та військову техніку в ірані та північній кореї. «Оскільки росія зараз залежить від постачання озброєння від країн, які тривалий час перебувають під жорсткими санкціями, це свідчить про те, що рф не зможе вибудувати конкурентну військову промисловість у себе через проблеми ланцюжка постачань і військово-промислової бази», – ідеться у звіті ISW.

Мрія росіян їздити на дорогих і надійних іномарках остаточно зруйнована. Південнокорейська КІА згортає бізнес на росії, Mercedes продав свою частку у бізнесі, Ford пішов з ринку росії. Натомість китайські авто, що зайняли 30 % російського ринку, є товаром «другої свіжості». На думку експертів, «китайці роблять не машини, а їхні макети в натуральну величину». Тому купувати такі авто – це не просто перехід на другий сорт, а ще й небезпечно. Усе, що лишається російським автолюбителям – уаз, лада та камаз. Хоч вітчизняний автоваз і перебуває на інвестиціях держави, відсутність іноземних комплектувальних змушує підприємство використовувати свої складники, наприклад, єгор’ївські гальмівні колодки та балаківські гумотехнічні вироби, як от ремінь грм рівня 1960-х років. Тож окрім виробництва, автовазу доведеться постаратися, аби вмовити власного патріотичного споживача купувати такі конструктори-машини «зроби сам» сутності 60-х років.

У вересні російські авіакомпанії на 20 % зменшили перевезення пасажирів, – повідомив росстат.

За даними мінекономразвітія, станом на 31 жовтня річна інфляція на росії становила 12,69 %. росстат повідомляє про 10,71 %. Експерти ж кажуть, що офіційні цифри відверто занижені і реальна інфляція значно більша, що можна побачити на цінниках на основні споживчі товари, особливо довготривалого користування.

російське вантажне вагонобудування, про яке ще рік тому влада казала як про «повністю інноваційне», повернулось до виробництва вагонів старого типу. Через дефіцит імпортних касетних підшипників «інноваційні» вагони перестали виготовляти, а ті, що були в експлуатації, зупиняють і виводять у простій. У 2021 році на рф була 21 тис. «інноваційних» вагонів, станом на жовтень 2022 року в експлуатації залишилось тільки 5,6 тис.

На росії 46 тис. одиниць справних вагонів перебувають у простої, у 2022 році парк відведених з експлуатації вагонів збільшився на 38 % порівняно з минулим роком, – повідомив заступник гендиректора холдингу «російськіє желєзниє дорогі» шило.

2022 року середній розмір депозиту «преміального» клієнта російських банків знизився на понад 20 % – до 1,83 млн. руб.; кількість клієнтів зі вкладенням понад 4 млн. руб. зменшилась на 9 %, – ідеться в рейтингу преміального обслуговування клієнтів frank premium banking award 2022.

За дев’ять місяців на росії було продано 2,1 млн ноутбуків, що на 32 % менше, ніж за аналогічний період минулого року; у третьому кварталі реалізовано 544 тис. ноутбуків – на 55 % менше показника 2021 року. Експерти пояснюють це тим, що на росії зменшилась кількість відомих брендів і популярних моделей, а ціни на дефіцитні пристрої значно підвищились.

Обсяг операцій із іноземними цінними паперами на спб біржі в жовтні знизився на 92 % порівняно з жовтнем минулого року.

російський союз промишлєнніков і прєдпрінімателей запропонував вважати недійсними авторські права на товари іноземних виробників, які залишили росію, зокрема стосовно кінофільмів, телепередач, музичних і літературних творів.

Кількість незатребуваних офісних площ у мінську швидко зростає. За підрахунками фахівців, у столиці 141 бізнес-центр із загальною офісною площею понад 1,1 млн кв. метрів. У 117 з них зараз є вільні площі, шість бізнес-центрів майже порожні, а в десяти орендна вакантність перевищує 50 %. У 53 бізнес-центрах вільно по тисячі й більше квадратних метрів. Найбільше порожніх офісів найвищого класу «А», де вакантно майже 42 % площі.

За інформацією міністра економіки білорусі алєксандра червякова, прямі втрати від припинення постачання товарів з білорусі до Європи становили близько 6 млрд доларів.

Кількість політв’язнів у білорусі збільшилася на 20 осіб і становить уже 1 375 людей. Вони звинувачуються або засуджені за статтями про образу лукашенка, наклеп на лукашенка, образу державних символів, образу держслужбовця.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Служба зовнішньої розвідки України

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-05 03:35:37

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин