Україна і світ

Санкції, оборонна підтримка та безпека на Близькому Сході: 5 ключових тез Зеленського на засіданні Євроради

Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників засідання Європейської ради на рівні лідерів держав ЄС. Головні тези виступу – читайте далі.

Безпека на Ближньому Сході

Голова держави зазначив, що чим швидше на Ближній Схід повернеться безпека, тим скоріше її вдасться відновити у Європі.

– Ми повинні зробити все, щоб не дати спалахнути ще масштабнішій міжнародній пожежі на Близькому Сході. Вороги свободи дуже зацікавлені в тому, щоб відвести вільний світ на другий фронт. Маємо чітко бачити цей розрахунок і протидіяти йому. Звісно, разом! – заявив він.

Зараз дивляться

Підтримка України

Зеленський закликав ЄС розширити довгострокові програми підтримки України.

– У протистоянні, подібному до того, яке розв’язала Росія, перемагає той, хто пропонує довгострокову стратегію. Росія має зрозуміти, що її загарбницькі амбіції витримуватимуть менше, ніж наша спроможність захистити свободу. Тому кожна затверджена програма такої довгострокової підтримки України – це чіткий сигнал Росії про те, що її агресія марна і що хоч би скільки ресурсів Путін витратив на війну, він не переможе, – заявив він.

Так, за його словами, “російська еліта повинна це бачити й відчувати, щоб російському диктатору було важче зберігати своє становище”.

– Тому варто розширити цей наш досвід довгострокових програм підтримки. Кожне з цих рішень не є легким. Але кожне з них – це захист свободи і нашої Європи, безпечної Європи, – сказав президент.

Санкційний тиск на РФ

Голова держави зазначив, що потужність нового 12 санкційного пакету ЄС проти РФ має бути більшою, ніж попередніх.

– Я дякую за санкційний тиск на Росію. Кожен з ухвалених пакетів санкцій справді потрібний. Ключове зараз – щоб усі санкції працювали на повну та щоб Росія не могла їх обходити. Ми бачимо, що це стало одним із топових завдань для Кремля – маніпулювати санкціями, знівелювати їх, – говорить Зеленський.

Він наголосив, що саме тому варто посилити спільну боротьбу проти всіх посередників, які допомагають Росії обходити санкції, зокрема у Європі та в інших регіонах світу.

– Обговорюється новий, 12-й пакет санкцій ЄС. Маємо врахувати досвід усіх попередніх пакетів. І потужність нового санкційного кроку ЄС має бути більшою, ніж попередніх, – сказав президент.

Ціни на нафту

Зеленський наголосив на необхідності зниження цінової стелі на російську нафту.

– Варто приділити увагу й застосованій ціновій стелі для російської нафти – очевидно, що вона працює зовсім не так ефективно, як на це розраховували при її впровадженні. Потрібне зниження стелі та посилення механізмів її забезпечення. Та я закликаю вас працювати над цим разом із нашими партнерами, з усіма нами та всіма партнерами з G7 та G20, – говорить голова держави.

Запрошення оборонних компаній до співпраці

Голова нашої держави запросив всі європейські оборонні компанії приходити в Україну для спільного розвитку воєнної промисловості.

Зеленський сказав, що “особливо вдячний за нову сторінку в оборонному співробітництві з європейськими державами, зокрема за розвиток військової промисловості в Україні та разом із Україною”.

– До нас приєдналося багато європейських оборонних компаній. І я запрошую всі європейські оборонні компанії приходити в Україну і переймати наш досвід, щоб примножити його. Це саме та співпраця, яка зробить нас усіх сильнішими на багато поколінь, – зазначив він.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-10-26 21:55:23

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин