Україна і світ

Санаторії, готелі та компанії: АРМА отримало арештовані активи РФ на 15 млрд грн

Суд передав в управління Агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) арештовані активи, підконтрольні Росії та її резидентам. Загальна їх вартість оцінюється в близько 15 млрд грн.

Про деталі поінформували в Офісі генпрокурора та Службі безпеки України. Йдеться про передачу в управління держави компаній та майнових комплексів (таких як готелі, санаторії тощо).

Так, до АРМА передали:

1. 80 майнових комплексів, котрі знаходяться в різних регіонах України (санаторії, спортивні установи та інше). Їх орієнтовна вартість оцінюється в 7 млрд грн. Раніше ці майнові комплекси були незаконно виведені з держвласності й знаходилися на балансі Федерації профспілок України.

За даними СБУ, з 1992 року чиновники ФПУ незаконно відчужили 80 спортивних, курортно-оздоровчих та інших держкомплексів.

– Це робилося шляхом заниження ринкової вартості об’єктів та здійснення покупцем мінімальної офіційної оплати без погодження з Фондом державного майна. Такі схеми завдавали збитків державі в особливо великих розмірах, – наголосили в СБУ.

2. Активи (корпоративні права) 19 українських компаній, підконтрольних РФ та її резидентам. Ці підприємства контролювалися великими російськими корпораціями Роснефть, Ростех, Газпром, РусАл, Росатом, Група ГМС, Татнефть, а також банками РФ. Загальна сума активів перевищує 7,75 млрд грн.

Крім того, до АРМА передані тисячі об’єктів нерухомого та рухомого майна, котрі закріплені за цими 19 компаніями (вартістю на сотні млн грн).

– Активи з російськими бенефеціарами було арештовано в рамках кримінального провадження за фактом підготовки, планування та введення Росією агресивної війни проти України, – уточнили в СБУ.

У спецслужбі також перерахували деякі об’єкти, які надійшли в управління держави:

  • київські готелі Турист та Дружба;
  • санаторій Жовтень (Конча-Заспа), санаторії Куяльник (Одеса), Моршинський (Львівська область), Поляна (Закарпаття);
  • спортивні комплекси, серед яких будівля, де знаходиться Kyiv Sport Club.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

АРМА здійснюватиме менеджмент цих активів заради отримання прибутку для держави. Згодом підприємства та майнові комплекси остаточно вилучать на користь України.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-28 17:11:00