Україна і світ

Саме РФ обстрілює ЗАЕС, а її військові використовують бункер на станції як казарму – The Times

Газета The Times пише, що нещодавні відео свідчать про те, що саме російські військові обстрілювали найбільшу АЕС в Європі – Запорізької АЕС.

Зазначається, що перед обстрілами російські окупаційні війська залишили свої позиції та сховалися у бункер, а український персонал залишався на місцях, ставлячи питання, що відбувається.

— Потім пролунав звук пострілу з міномету, за яким – удар і вибух, знятий на відео. Потім ще один і ще, – пише журналіст Макс Такер.

Президент ДП НАЕК Енергоатом Петро Котін в одному з коментарів виданню зауважує, що короткі проміжки між звуками вихідних та вхідних снарядів, на початку серпня зафільмованих мешканцями Енергодару, підтвердили те, що російські військові обстрілювали Запорізьку АЕС зблизька.

На його думку, росіяни обстріляли станцію, намагаючись розірвати її зв’язок з енергосистемою України, адже це і є їхня головна мета.

Котін повідомив, що щодня отримує інформацію щодо ситуації на ЗАЕС від працівників станції. Рашисти змушені “терпіти” український персонал, оскільки саме він забезпечує безпеку ядерного об’єкта. Але президент Енергоатому наголошує, що окупаційні війська РФ перетворили Запорізьку АЕС на військову базу.

— На території ЗАЕС перебуває близько 50 машин із вибуховими речовинами, – зазначив він.

Він додав, що ситуація відчутно погіршилася протягом останніх двох тижнів, коли ворожі війська розмістили важку військову техніку в машинних залах першого та другого енергоблоків.

— Якби там здетонував якийсь із їхніх вибухових матеріалів, це спричинило б величезну пожежу без можливості загасити її до того, як вона досягне реактора, – попередив Котін.

За його словами, росіяни використовують бункер на ЗАЕС як казарму, що дедалі більше ускладнює ситуацію, не даючи персоналу станції можливості бути захищеними у разі витоку радіації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Вночі відбулося засідання Ради безпеки ООН з приводу ситуації на ЗАЕС, під час якого генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі звернувся до української та російської сторін із закликом надати доступ організації з ядерного нагляду до станції.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-12 18:02:40

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин