Сакральне місце: у Києво-Печерській лаврі відреагували на скандал із Клопотенком
Адміністрація Києво-Печерської лаври відреагувала на хвилю хейту, що виникла через знімання кулінарного шоу Євгена Клопотенка у трапезній палаті заповідника.
У Лаврі відреагували на скандал із Клопотенком
Гендиректор Національного заповідника Максим Остапенко наголосив, що знімання проєкту Реальна історія проходили у трапезній палаті, яка є історичною частиною Києво-Печерської лаври та з моменту свого заснування в кінці XIX століття слугувала місцем спільної трапези.
– Ця зала не є храмом та завжди використовувалася для проведення урочистостей: духовних, культурних і освітніх. Це повністю відповідає чинному законодавству й вимогам експлуатації пам’яток історії та культури, а також жодним чином не шкодить живопису XX століття, – йдеться у повідомленні у Facebook.
За словами Остапенка, адміністрація Лаври щиро шкодує, що подія викликала непорозуміння та могла зачепити релігійні почуття вірян.
– Києво-Печерська лавра є сакральним місцем для кожного українця, і ми завжди прагнемо дотримуватися балансу між збереженням духовної спадщини та її популяризацією. Росія і проросійські сили системно використовують Лавру у своїй пропаганді та ІПСО для розпалювання суперечок та розколу серед українців, – йдеться у повідомленні.
В адміністрації Лаври закликали українців перевіряти інформацію, а також бути уважними до провокацій, які часто поширюються ворогом.
Подробиці скандалу із Клопотенком
Днями Євген Клопотенко повідомив, що зняв різдвяний випуск проєкту про їжу Реальна історія у трапезній Києво-Печерської лаври.
Шеф-кухав пояснив, що саме в архівах заповідника знайшов унікальні рецепти українських різдвяних страв, як-от пиріжки з ікрою карася, цибулею та пшоном, і гороховий кисіль. За його словами, трапезна завжди була обідньою залою для духовенства й використовувалася не для богослужінь, а для святкових столів.
Частина користувачів розкритикувала Клопотенка, заявивши, що це неповага до святині. Після хвилі хейту шеф-кухар вибачився перед вірянами, чиї почуття він зачепив.
Євген наголосив, що його метою було відродження національних традицій та дослідження української кулінарної історії.
– Випуск Реальної історії про традиційний український різдвяний стіл вже набрав майже 150 тис. переглядів. Дізнаватись реальну історію своєї нації, плекати традиції свого роду та відроджувати їх, дізнаватися більше про своє минули, щоб будувати майбутнє. Це те, що сьогодні важливо, як ніколи, – наголосив Клопотенко.
Євген наголосив, що ворог роками намагався приховати та знищити українську спадщину, а в архівах Лаври зберігається тисячі невідомих нам донині фактів та історій.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
– Плекайте своє, дізнавайтесь нове та діліться цими знаннями зі світом! Зло нас не зломить, якщо ми випромінюватимемо світло. Тому давайте ділитися любов’ю! – додав шеф-кухар.
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-16 15:59:00