Львівський портал

Садовий прирівняв львівських депутатів до дезертирів

Депутатів, які на знак протесту не прийшли на позачергову сесію Львівської міськради 30 липня, міський голова Андрій Садовий прирівняв до дезертирів. Про це повідомляє Львівський портал.

«Я не розумію відсутності колег-депутатів у сесійній залі. Я би попросив, щоб вони подали мені письмове пояснення, чому вони сьогодні не взяли участь у робочому засіданні, тим більше, що минулого вівторка ми домовлялися й узгоджували дату, я офіційно підписав розпорядження. Вважаю, що під час війни, якщо ти є депутатом чи депутаткою, ти маєш зобов’язання перед громадою служити їй. Це фактично як дезертирство, коли хтось не приходить [на сесію], коли є важливі питання щодо життєдіяльності міста. Це прикро, це дуже неприємний інцидент», – сказав Андрій Садовий.

Мер апелював до того, що сьогодні на сесії Львівської міськради розглядатимуть важливі питання, зокрема про підготовку до осені-зими 2024/2025. А окремі депутати, за його словами, продемонстрували безвідповідальність, не з’явившись на позачергове засідання.

Проте варто відзначити, що у порядку денному позачергової сесії Львівської міськради – 13 питань. І принаймні п’ять із них стосуються взяття нових кредитів на 1 млрд грн. Їх розглядали ще на минулому засіданні 23 липня, але поміж депутатів точились гострі дискусії, які нічим не завершились, відтак зрештою ці кредитні питання перенесли на 30 липня.

Ще до початку позачергової сесії Львівської міськради 30 липня депутати з фракції «Голос» опублікували офіційну заяву, у якій повідомили, що відмовляються брати участь у засіданні, оскільки частина питань, на їхню, думку підготовлена недостатньо фахово й потребує доопрацювання.

Депутати стверджують, що у порядок денний вкотре винесли питання про місцеве запозичення без врахування коментарів та зауважень на минулих засіданнях.

«Зокрема, фракція “Голос” наполягає на тому, щоб не приймати рішень щодо запозичень на будівництво, збільшуючи тим самим вартість загального кошторису проєкту більш ніж на 50% (в євро), поки не завершена робота тимчасової контрольної комісії щодо будівництва сміттєсортувального заводу, не проведений фінансовий аудит щодо нецільового використання частини виділених коштів на цей та інші об’єкти.

Лише після аналізу управлінських рішень, фінансового аудиту кошторисів, висновку тимчасової контрольної комісії міської ради з питань діяльності ЛКП “Зелене місто” депутати фракції “Голос” прийматимуть рішення щодо можливого отримання кредиту чи пошуку додаткового фінансування для завершення цього обʼєкта», – вказано у заяві.

Також відомо, що позачергове засідання не прийшла вся фракція «Варта» і «Свободи», деякі депутати з «Європейської солідарності». З цього приводу фракції поки не робили жодних публічних заяв.

Втім незважаючи на відсутність частини депутатського корпусу, кворум вдалося зібрати завдяки мінімальній кількості присутніх обранців громади.

Додамо, що на засіданні 30 липня Львівська міська хоче взяти нових кредитів загалом більше ніж на 1 млрд грн:

  • 840 млн грн – будівництво сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій, ремонти деяких вулиць, системи живлення ТЦ «Північна», центрів надання адмінпослуг ветеранам;
  • 150 млн грн – для ЛКП «Львівсвітло» (все вуличне освітлення) на закупівлю енергозберігаючих ламп і модернізації мереж зовнішнього вуличного освітлення
  • 2 млн грн – для купівлі автомобіля «Львівсвітлу», яке необхідне для ремонту й обслуговування мереж
  • 2 млн грн – для купівлі Львівському комунальному ремонтно-аварійному підприємству енергообладнання
  • 9 млн грн – для купівлі ЛКП «Транспортна фірма «Львівспецкомунтранс» енергозберігаючого й енергогенеруючого обладнання.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: ЛМР

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-07-30 08:32:37