Україна і світ

Рятують зір людям: зі шкіри свиней можна отримувати і пересаджувати рогівку ока

Колаген, який виділяють зі свинячої шкіри, можна використовувати для створення рогівки ока. Технологія його виробництва не потребує спеціального обладнання, його простіше дістати і він довше зберігається.

Чому це актуально? Близько 12,7 млн людей у світі мають сліпоту чи проблеми із зором через дистрофію чи ерозію рогівки (зовнішню прозору оболонку ока). В таких випадках може допомогти тільки пересадка рогівки від донора-людини.

Але більшість пацієнтів, що потребують подібних операцій живуть в в країнах з низьким і середнім рівнем доходу, в яких доступ до лікування дуже обмежений. Отже операція доступна  одному з 70 пацієнтів.

– Ми доклали значних зусиль, щоб наш винахід був широко доступним усім, а не тільки багатим. Ось чому цю технологію можна використовувати у всіх частинах світу, — каже Мехрдад Рафат, дослідник та підприємець, який займається проєктуванням та розробкою імплантатів.

Рогівка складається в основному з білка колагену. Дослідники використали молекули колагену, які отримали з свинячої шкіри, щоб створити альтернативну рогівку для людини.

Випробування нових імплантів проводилися в Ірані та Індії — країнах, де багато людей, які страждають на помутніння рогівки та поганий зір, не можуть отримати імплант через низький доступ до трансплантології.

У пілотному клінічному дослідженні взяли участь 20 осіб зі сліпотою або погіршенням зору внаслідок кератоконусу. Вони отримали імплантат із біоматеріалу. У результаті всім 20-ти пацієнтам повернули зір.

Вчені вважають своє дослідження перспективним, оскільки воно допоможе забезпечити  людей доступними і недорогими імплантами.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: EurekAlert 

глаза
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-17 14:04:58