Україна і світ

Розсипчастий плов з мʼясом: простий рецепт і точні пропорції


Сьогодні розкажемо, як приготувати плов з м’ясом в каструлі. І хоча класично його готують у казані, цей варіант приготування не менш смачний та апетитний.

Плов – одна з найвідоміших страв Сходу, історія якої налічує тисячі років. Сьогодні він поширений у багатьох країнах, але його походження пов’язане з регіонами Центральної Азії та Близького Сходу. Плов – це не просто страва, а ціла культура, вкорінена в багатьох національних кухнях.

Хоча плов традиційно готується з рисом і м’ясом, у кожній країні є свої варіації. В Індії страва називається «бір’яні» і містить багато спецій, таких як кардамон і гвоздика. У Туреччині плов готують з курятиною або рибою. В Ірані додають фініки, горіхи та навіть гранатовий сік для особливого смаку. У Таджикистані плов може містити нут і родзинки.

Плов: рецепт

Баранина – це класика, але яловичина та свинина також добре підійдуть. Важливо вибирати м’ясо з невеликою кількістю жиру, який під час приготування додасть плову соковитості.

Інгредієнти:

  • морква – 1 кг
  • часник – 2 головки
  • цибуля – 2 шт.
  • олія – 400 мл
  • рис круглий – 1 кг
  • м’ясний ошийок – 1 кг
  • нут варений чи консервований – 200 г (за бажанням)
  • зіра (кумін) – 2 ч. л.
  • куркума – 1/2 ч. л.
  • барбарис – 1 ст. л.
  • родзинки – 2 ст. л.
  • сіль, шафран, чорний і червоний мелений перець, сумах – до смаку

Як приготувати плов покроково:

  1. Спочатку приготуємо зірвак. Це основа плову, від якої залежить смак страви в цілому. У каструлі розігріваємо олію, кладемо цілу цибулину, щоб вона ввібрала зайву гіркоту. Через кілька хвилин видаляємо її.
  2. Цибулю нарізаємо півкільцями чи кубиками. Моркву – брусочками, але й можна кружальцями. М’ясо нарізаємо на шматочки бажано приблизно однакового розміру.
  3. Спочатку обсмажуємо цибулю до золотавого кольору близько 8 хвилин. Викладаємо м’ясо. Смажимо його до рум’яної скоринки, а потім додаємо моркву. Все перемішуємо і готуємо ще 10 хвилин.
  4. Тепер час у зірвак додаємо усі спеції, вливаємо воду та перемішуємо. Скільки води потрібно на 1 кг рису для плову? На 1 кг рису для плову потрібно приблизно 1,5 л води. Ця пропорція дозволяє рису правильно пропаритися, залишаючись розсипчастим. Усе доводимо до кипіння. Варимо на слабкому вогні близько 45 хвилин.
  5. Рис промиваємо холодною водою у не менше 5-6 разів і викладаємо у каструлю до зірвака разом з нутом та родзинками. На середину кладемо промиту головку часнику.
  6. Вода повинна покривати рис приблизно на 1,5 см. Якщо це не так, варто додати ще трохи води. Накриваємо каструлю з пловом кришкою і залишаємо готуватися на слабкому вогні 40 хвилин. Під час приготування плов не перемішуємо – це важливе правило для отримання розсипчастого рису.

Плов з м’ясом можна подати у великій неглибокій тарілці, прикрасивши нарізаною петрушкою, кінзою чи кропом.

Дотримуйтеся основних правил приготування, обирайте правильні спеції та інгредієнти, і плов вийде смачним та ароматним!

Фото: Midjourney, ліцензія Сreative Commons 4.0.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Смачно

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-09-26 16:50:58