Україна і світ

Росія роками підсаджувала всіх на газову голку: чи зможе Європа відмовитися від газу агресора

Ще рік тому Німеччина заявляла, що росіяни – надійний партнер із постачання газу. Та ситуація змінилася – напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц сказав абсолютно протилежне.

Європа втратила довіру до Росії, а це в Західному світі дуже важливо.

Про те, як Європа змінила своє ставлення до Росії, з Фактами ICTV поділилася радниця міністра енергетики Лана Зеркаль.

– Насправді вони (європейці, – Ред.) не замислювалися дуже довго. Ще влітку 2021 року в серпні Альтмаєр, який був міністром економіки й енергетики Німеччини, приїздив сюди і розповідав нам на тристоронній зустрічі з міністром енергетики Гренхольм зі Сполучених штатів, що росіяни є надійними постачальниками, що вони ніколи за 50 років не порушували своїх контрактів і що вони повністю покладаються на Газпром у питанні постачання газу, – каже Лана Зеркаль.

Водночас Лана Зеркаль переконана, що Європа таки відмовиться остаточно від російського газу.

– Вони мали привілей – довгі контракти з росіянами, на які вони покладалися, і ці довгі контракти з росіянами зараз виявилися не вартими нічого. Я впевнена, що вони відмовляться, тому що вони втратили основне і головне, на чому базувалася впевненість росіян у своєму домінуванні – вони втратили довіру до росіян. А для західного суспільства це дуже важливо. Тому зараз вони вкладаються в альтернативну енергетику і в побудову LNG-терміналів, яких до цього не було в їхніх планах. Вони розуміють, що не можна так, як вони покладалися на одного постачальника, жити далі. Єдина країна, яка продовжує використовувати виключно одного постачальника – це Угорщина, – каже Зеркаль.

Росія роками підсаджувала Європу на газову голку, як і Україну, вважає Зеркаль. Це була послідовна політика.

– Те, що відбувається в Європі з газом – це також наслідок послідовної політики росіян щодо присаджування Європи на газову голку. Вони дійсно були впевнені в тому, що газ, особливо російський, для них є транзитним видом палива, який вони можуть використовувати при зеленому переході.

І дійсно, якщо подивитися на тих же німців, то вони були ладні відмовитися від вугілля, від ядерної енергетики, аби тільки мати можливість використовувати російський газ, і зараз вони є заручниками цього рішення, їхні промисловості повністю залежать від російського газу, особливо в таких областях як Баварія. Вони мають можливість отримувати газ тільки з двох маршрутів – Північного потоку і Українського маршруту, то ви уявляєте, як складно зараз їхній економіці? Вони змушені практично закривати виробництва, – каже Зеркаль.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Нагадаємо, за останні кілька місяців Росія кілька разів зупиняла постачання газу до Європи, створювала таким чином штучну кризу та по суті шантажувала ЄС.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-05 18:45:32

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин