Львівський портал

Росія не попередила Червоний Хрест про полонених на борту Іл-76, – розвідка

Якщо росіяни справді везли на обмін українських військовополонених військово-транспортним літаком Іл-76, то зобов’язані були попередити Міжнародний комітет Червоного Хреста. А цього зроблено не було. Про це 26 січня повідомив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в етері національного телемарафону.

«Подібна інформація (про військовополонених, – ред.) має бути публічною і передаватись, зокрема з боку Росії, до Міжнародного комітету Червоного Хреста, який повинен верифікувати стан здоров’я, умови, місцезнаходження та поводження з полоненими. Наскільки відомо наразі, такої інформацію до Червоного Хреста передано не було…

Росіяни, за їхніми ж словами, використовували військову авіацію для того, щоб перевезти українських військовополонених, чого взагалі не повинно бути. А якщо таке й було, то треба було попередити, що на борту перебувають військовополонені. Цього попередження не було», – сказав Андрій Юсов.

Що відомо про падіння російського літака Іл-76

24 січня у Бєлгородській області Росії розбився військовий транспортний літак Іл-76. Українські ЗМІ, посилаючись на дані Генштабу, писали, що ним перевозили ракети для ЗРК С-300.

Що саме стало причиною авіатрощі, досі достеменно не відомо. Хоча майже відразу в Росії заявили, що на борту Іл-76 були полонені українські військові.  У ГУР підтвердили, що того дня був запланований обмін полоненими, який зрештою не відбувся.

У Головному управлінні розвідки МОУ стверджують, що досі не мають даних, чи перебували українські полонені на борту. При цьому зауважують, що мова може йти про сплановані та навмисні дії РФ задля дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні та послаблення міжнародної підтримки.

Про те, що історія з військовополоненими на борту розбитого Іл-76, може бути російською ІПСО, говорили в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими й уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на міжнародному розслідуванні. Однак Росія не надає жодної інформації про розбиття свого літака Іл-76 і не згодна на проведення міжнародного розслідування.

За фактом падіння російського літака Іл-76 СБУ відкрила кримінальне провадження.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Джерело: Інформаційна агенція «ЛЬВІВСЬКИЙ ПОРТАЛ»
2024-01-26 15:47:06

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин