Україна і світ

росія думала, що вона країна з суперсилою, бо у неї ядерна зброя. Але виявилося, що суперсила України – ядерно демократичне суспільство

Стійкість української нації під час широкомасштабної російської агресії ґрунтується на довірі та відповідальності всіх верств суспільства – як громадян, так і влади.

На цьому наголосила Міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна під час онлайн участі у дводенному форумі Re:Open Zakarpattia, що присвячений сміливості та стійкості України, а також пошуку ідей та рішень для розвитку Закарпаття і всієї України. Проект реалізується ГО «Інститут Центральноєвропейської Стратегії» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

«Стійкість ґрунтується на довірі, на довірі всіх верств суспільства, довірі і відповідальності як людини-громадянина, так і влади. В умовах широкомасштабного вторгнення рф формування довіри інституції суспільної до інституції владної є дуже важливим. І це має бути зворотнім процесом», – зазначила очільниця Мінветеранів.

Юлія Лапутіна навела приклад суспільної згуртованості та довіри, яку українці продемонстрували під час відсічі російським загарбникам у перші місяці повномасштабної агресії рф проти України.

«Ми це проявили на початку війни, коли всі згуртувалися на рівні місцевих громад, всі почали виганяти ворога з Київщини, Сумщини, Чернігівщини, інших регіонів нашої країни. І тоді ми не думали, де регулярні війська, де добровольчі – всі вийшли і разом дали відсіч ворогу. Аграрії, банкіри, менеджери, військові, представники органів влади – всі разом», – наголосила Міністр.

Також важливим кроком до посилення національної стійкості є внутрішня міграція українських громадян через російсько-українську війну, впевнена Юлія Лапутіна. Вона навела приклад Закарпаття, куди лише за офіційною статистикою переїхали майже 150 тисяч людей з різних регіонів України.

«Це обмін культурними традиціями, думками і перш за все єдність. Люди там працевлаштовуються й інтегруються в місцеві громади. І потім, після перемоги та повернення до своїх рідних домівок, вони розповідатимуть про Закарпаття як свою тимчасову нову батьківщину, яку вони набули через війну. Така демографічна зміна вже відбулася на рівні людської дипломатії, зміні культурологічного потенціалу, обміну думками, обміну традиціями – це також дуже важливий крок для набуття нами стійкості», – зазначила Юлія Лапутіна.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«росія думала, що вона – країна з суперсилою, бо у неї ядерна зброя. Але виявилося, що суперсила України – ядерно демократичне суспільство. Це ядро здатне захоплювати, дивувати, виносити на своїх плечах усі виклики», – підсумував співзасновник Нацплатформи Олег Саакян.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-12 20:35:05