Україна і світ

Росія депортувала з окупованих територій щонайменше 2,5 тис. в’язнів. Частину з них відправили у ПВК Вагнер – Лубінець

Щонайменше 2,5 тисячі українців, які перебували у тюрмах та СІЗО і які залишилися на окупованих територіях, були вивезені на територію РФ.

Про це під час конференції розповів український омбудсман Дмитро Лубінець.

– Ми не можемо чітко сказати, скільки українців на даний час перебуває на території РФ, бо сама Росія жодних офіційних цифр нам не дає. 

Але за нашими даними, точно не менше 2,5 тисячі громадян України, які перебували у місцях несвободи і які залишилися на тимчасово окупованій території України, вивезли на територію РФ, – сказав він.

За словами Лубінця, ці особи разом з деякими іншими українцями нині знаходяться на території Росії, і Офіс омбудсмана фіксує факти, що з боку росіян проводиться процес намагання мобілізувати їх у незаконні військові угруповання, зокрема, у ПВК Вагнер.

Зараз дивляться

Водночас в Офісі генпрокурора повідомили, що в’язні можуть бути відправлені назад в Україну для бойових дій.

– Ми розуміємо, що на тимчасово захоплених територіях така ситуація відбувається. І далі ці люди – вимушено чи не вимушено – можуть воювати проти нас, і потім вони (можуть – ред.) підпасти під дію, у тому числі, і Кримінального кодексу України, а саме – частини 2 статті 111. І, імовірно, таким їхнім діям за наявності відповідних обставин може бути у подальшому дана кримінально-правова оцінка, – заявив Подоляк.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Ще однією проблемою є те, що в’язні перебувають під контролем іншої держави, але юридично вони продовжують відбувати покарання. Таким чином, виникає питання щодо врегулювання їхнього статусу надалі.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-04-06 21:00:41

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин