Україна і світ

Роль дружньої Франції є однією з ключових у спільній боротьбі з російською агресією – Олексій Резніков

Міністр оборони України Олексій Резніков 28 грудня провів зустріч зі своїм колегою та великим другом України – Міністром збройних сил Французької Республіки Себастьєном Лекорню в рамках його візиту до України.

Під час переговорів було обговорено питання подальшої консолідації зусиль у забезпеченні відсічі збройної агресії рф та послідовної реалізації двосторонніх проєктів для посилення спроможностей Сил оборони України.

Олексій Резніков подякував народу, Парламенту та Уряду Французької Республіки й особисто Себастьєну Лекорню за всебічну підтримку і допомогу у відстоюванні суверенітету і територіальної цілісності України у міжнародно визначених кордонах. Міністр оборони України проінформував свого іноземного колегу про поточний стан на фронтах війни та зазначив, що західне, і, зокрема, французьке озброєння є одним з важливих чинників, які допомагають Україні знищувати ворога та захищати наше небо від російських ракет.

– Bonjour, monsieur le Minister. Радий привітати друга України Себастьєна Лекорню у Києві в такий важкий для нашого народу час. Це підтверджує, що народ Франції з Україною. Візит Міністра – це практична реалізація домовленостей між Президентами наших країн і рішень французького парламенту на підтримку України. Сьогодні ми зробили акцент на переліку пріоритетів України, щоб перемогти в цій війні. Це стосується протиповітряної, протиракетної, протидронової оборони для захисту нашого неба, збільшення кількості важкої артилерії 155-го калібру та боєприпасів. Адже могутні гармати Цезар, які використовуються на полі бою, потребують якісних снарядів. Також нам потрібні бронеавтомобілі для захисту особового складу. Крім цього, ми домовилися про початок нової програми підготовки наших офіцерів Повітряних сил для підготовки та освоєння нової системи ППО, про яку повідомимо пізніше. Роль Французької Республіки є однією з ключових у спільній боротьбі з російською агресією для захисту загальнолюдських європейських цінностей, –  наголосив Олексій Резніков.

Міністр збройних сил Французької Республіки Себастьєн Лекорню відзначив героїзм українських військовослужбовців та запевнив, що Франція продовжить підтримувати Україну у її боротьбі за незалежність та відновлення територіальної цілісності. Він наголосив, що для нього і представників делегації було великою честю вшанувати у Києві загиблих українських захисників, які мужньо боронили рідну землю.

– Український народ і ЗСУ є справжнім взірцем стійкості та міцності духу. Ми обговорили питання військових потреб України для найближчих тижнів і 2023 року. Франція обрала декілька напрямків для допомоги Україні. По-перше, це – передача обладнання ЗС Франції для Української армії на початку наступного року. Другий напрям допомоги це – Європейський Фонд миру, який є важливим інструментом, силою і міццю Європи для підтримки України. Франція вносить у цей Фонд великий внесок – 500 млн.євро. І третій напрям – це новостворений  фонд у Франції, через який Україна може адресувати замовлення французькому ВПК. Нині між збройними силами наших країн відбувається постійний обмін інформацією. В подальшому співпраця Франції та України буде максимально ефективною. Нам вдалося об’єднати світ на підтримку України, – сказав Себастьєн Лекорню.

Він також наголосив, що досвід українських захисників є важливим і для ЗС Франції. Відтак, за його словами, під час навчань наших військових водночас відбувається і обмін досвідом, а знання і навички українських військовослужбовців є дуже цінними і корисними.

Співрозмовники також торкнулися питань системи обліку та прозорості військової допомоги. Представникам іноземної делегації було презентовано брифінг щодо впровадження логістичної системи LOGFAS, яка дозволяє здійснювати моніторинг постачання та рух західного озброєння і МТД до України.

Зосереджена увага і на питаннях реабілітації та лікування українських військовослужбовців у медичних закладах Франції та започаткування довгострокових проєктів з французькими оборонними компаніями.

Слід наголосити, що Себастьєн Лекорню став 23-м закордонним міністром оборони, який відвідав Україну з початку повномасштабного вторгнення росії 24 лютого 2022 року.

Джерело: Міністерство оборони України

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

ФотоТетяни Головатюк та МОУ 

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-12-28 21:00:23