Україна і світ

Родини захисників окремого стрілецького батальйону ЗСУ зустрілися з представниками Координаційного штабу

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами військовослужбовців окремого стрілецького батальйону Збройних Сил України.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

На запитання близьких відповіли представники Координаційного штабу, ЗСУ, Національної поліції, Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Представник Штабу зазначив, що рідним не варто вважати захисника загиблим, навіть якщо є нібито свідчення побратимів:

«Якщо хтось бачив, що в бійця влучила куля, він упав та лишився на полі бою, він усе одно може вижити й потрапити в полон. Був не один випадок, коли після таких свідчень воїн був виявлений у полоні».

Представник Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини повідомив, що під час переговорів омбудсменів у Туреччині Україна запропонувала механізм підтвердження полону людей, які вважаються зниклими безвісти:

«Рідні можуть писати звернення на адресу офісу омбудсмена. Переліки планують передати російській стороні для підтвердження. Утім, росія досі не дала жодної відповіді, чи готова вона запровадити цей механізм. Те, що рф визнала свої закони вищими за міжнародне право, нічого не означає. Вона все одно провадить міжнародну економічну і політичну діяльність. І те, що росіяни розповідають, що санкції не працюють, — неправда. Міжнародна спільнота буде тиснути».

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Представник Національної поліції запевнив: коли збігаються ДНК, рідним про це повідомляють у той же день. Це робить слідчий, який «супроводжує» тіло, а не той, який веде кримінальне провадження. Навіть якщо збіг ДНК неостаточний, близьким повідомляють одразу ж, щоби зробити повторний тест.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-02-13 12:54:19