Україна і світ

Родини полонених захисників бригади Чорних Запорожців зустрілися з представниками Координаційного штабу

У Координаційному штабі відбулася зустріч з рідними військовослужбовців окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців. На питання близьких відповіли представники Координаційного штабу, Національного інформаційного бюро (НІБ) та Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Рідних цікавили службові розслідування, які проводить військова частина щодо зникнення чи потрапляння в полон. Не всі частини проводять саме розслідування, деякі – службові перевірки. Матеріали можуть бути під грифом «для службового користування», тоді рідним не дають витяги з висновків.

«Більшість штабів розташовані на другій чи третій лінії фронту, – зазначив представник Координаційного штабу. – Буває, що немає електрики, буває, що люди, яких треба опитати про зникнення військовослужбовця, перебувають на завданні. Тому проблеми зі службовими розслідуваннями можуть виникати. А спілкування з частинами за наказом Міноборони відбувається через територіальні центри комплектування».

Присутніх також цікавило, чому захисників облікували як зниклих безвісти, якщо побратими засвідчили, що всі на позиції загинули, але їхні тіла не змогли забрати.

За словами представника Координаційного штабу, без наявності тіла, збігу ДНК чи рішення суду про смерть особу не можуть облікувати загиблою. Тим більше, були випадки, коли з полону поверталися люди, яких у частині обліковували як загиблих.

Близьких цікавило, чи може бути підтвердженням полону нашого захисника дзвінок від людини, яка не називає своїх даних.

«НІБ враховує будь-яку надану інформацію, але це не означає, що вона може вплинути на зміну виду обліку, – зазначила представниця НІБ. – Нам доводиться оцінювати дані, щоб уникнути шахраїв і помилок».

Представниця НІБ також проінформувала, що наприкінці листопада бюро отримало від Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) список приблизно з 30 прізвищ наших захисників, полон яких підтвердила росія. Після того підтверджень від держави-агресора через МКЧХ не було. Триває з’ясування причин.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Радник Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Іван Ангелін запевнив, що правовий статус зниклих в Україні захищений, хоч інколи виникають труднощі щодо виплат з Пенсійним фондом.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-06 11:26:16