Різдвяна вечеря: традиції та рецепти страв
Різдво Христове слід святкувати 25 грудня, однак ця традиція поки що не стала загальноприйнятою серед українців. Деякі українці віддають перевагу святкуванню 7 січня.
Але, коли б ви не святкували Різдво, у цей час заведено влаштовувати вечерю у колі близьких людей та готувати багато наїдків. Господині накривають вечерю з 12 пісних страв. Обов’язково на столі має бути кутя – її необхідно куштувати першою та останньою.
Господар вносить у будинок дідух, на кожному краю стола кладуть зубчик часнику, а посередині ставлять свічку та посудину з сіллю.
Факти ICTV підготували добірку рецептів до різдвяної вечері.
Страви на Різдво: рецепти
Різдво – це час не тільки для молитви, а й для смачних святкових страв, які збирають родину за столом. Кожна господиня намагається приготувати щось особливе, що передаватиме атмосферу свята та традицій.
Риба з грибами
Ця страва чудово поєднує ніжність риби та аромат сушених грибів. Запечена з цибулею та пікантною ноткою гірчиці, вона стане прикрасою вашого різдвяного столу.
Інгредієнти:
- риба – 1 кг;
- сушені гриби – 50 г;
- цибуля – 2 шт.;
- олія – 100 г;
- гірчиця – 1 ч. л.
Приготування:
- Рибу необхідно порізати, посолити, додати потовчений часник та покласти у холодильник на дві години.
- На дно форми для запікання вистеліть шар цибулі та порізані варені гриби.
- Частиною грибів та цибулі покрийте рибу зверху.
- Залийте все відваром із грибів, додавши до нього олію та гірчицю.
- Запікайте в духовці за 180 градусів упродовж години.
Банош
Банош – це не лише ситна страва, а й символ гуцульської гостинності. Його ніжний смак із додатками шкварок, грибів чи сиру точно сподобається вашим гостям.
Інгредієнти:
- кукурудзяне борошно – 500 г;
- сметана – 700 г;
- цукор – 100 г.
Приготування:
- Борошно просіяти.
- Сметану покласти на вогонь, посолити, а після закипання додати кукурудзяне борошно.
- Готувати 15 хвилин, не помішуючи.
- Зверху можна посипати сиром, грибами або шкварками.
Кутя
Кутя є символом достатку та єдності родини. Її багатий склад – пшениця, мед, мак, горіхи – надає страві не лише святковості, а й особливого змісту.
Інгредієнти:
- пшениця – 500 г;
- мак – 2 склянки;
- волоські горіхи – 2 склянки;
- мед – 1 склянка.
Приготування:
- Пшеницю необхідно заздалегідь замочити у воді на одну ніч. Після цього промийте її, залийте однією склянкою води та поставте на вогонь.
- Так само потрібно приготувати мак, а потім розтерти у макітрі до білого кольору.
- Змішайте у великій посудині мак, пшеницю, мед та горіхи, можна додати родзинки та долити теплої води.
Страва має бути густою.
Імбирне печиво
Імбирне печиво – це не лише частування, а й чудова можливість залучити всю родину до процесу його приготування. Запашні спеції створять у вашій оселі атмосферу свята.
Інгредієнти:
- борошно – 350 г;
- сода – 1 ч. л.;
- яйце – 1 шт.;
- масло – 125 г;
- кориця – 1 ч. л.;
- імбир – 2 ч. л.
Приготування:
- Замісіть тісто з борошном, меленою корицею та імбиром, додайте масло (перед цим розігрійте його до м’якого стану), а потім – половину цукру.
- Залишок цукру розітріть із яйцем та змішайте з рештою інгредієнтів.
- Посудину з тістом накрийте плівкою та залиште у холодильнику на 15 хвилин.
- Розкачайте тісто завтовшки 0,5 см та виріжте різні фігурки. Запікайте упродовж 15 хвилин прикрасьте глазур’ю.
Узвар
Узвар із сушених фруктів – традиційний напій, який гармонійно завершує різдвяну вечерю. Його легкий смак і натуральна солодкість ідеально доповнюють святкові страви.
Інгредієнти:
- сушені яблука, груші, сливи, інші фрукти – до смаку
- цукор чи мед – до смаку
Приготування:
- Кинути в окріп сушені фрукти – яблука, груші, сливи, за бажанням можна додати й інші.
- Готувати напій слід 15 хвилин, додати на смак цукру або меду.
Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram
Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-11-27 18:52:00