Україна і світ

Ріст цін на пальне продовжиться: експерт дав прогноз на грудень

У грудні не варто очікувати падіння цін на такі види пального, як бензин, скраплений газ чи дизель.

З таким прогнозом виступив фінансовий аналітик Олексій Лупоносов.

За його словами, навряд в Україні наступить паливна криза, хоча з такими тезами регулярно лунають заяви на території Російської Федерації.

– На відміну від електрики, у нас ринок пального має європейську ціну. Навіть якщо будуть якісь негаразди в Україні, то ми купуємо ці види пального (газ, бензин, – Ред.) по європейських цінах і вони у нас з’являться, – каже експерт.

Олексій Лупоносов вважає, що за умов, якщо не враховувати подальші російські обстріли по критичній інфраструктурі, то скраплений газ може мати тенденцію до зростання до січня в межах від 5% до 15%. На думку Лупоносова, це залежатиме від того, яка буде ціна на міжнародних ринках.

Що стосується інших видів пального, то їх може виникати певна нестача, оскільки через атаки РФ по енергетичній інфраструктурі в мережі немає електрики, що створює розриви в певних логістичних мережах, а такі електрогенераційні об’єкти, як ТЕС, використовують, зокрема, рідке паливо. Крім того, каже експерт, ціни на пальне можуть залежати від температури навколишнього середовища – чим вона нижче, тим будуть вище ціни на пальне.

Фінансовий аналітик Лупоносов прогнозує, що ціни на бензин А-95, якщо не враховувати додаткову ціну від брендів, у грудні може зрости на 2,5-3 гривні, і буде складати відповідно 53 або 54 грн/л.

Стосовно автомобільного скрапленого газу, експерт вважає ріст ціни може перетнути межу у 30 грн, але більше ніж 32 гривні він не коштуватиме.

– По пальному скрапленому газу не більше 31, в діапазоні від 29,5 грн до 31,2. Стосовно А-95 не брендових, а звичайних, то 52-53 грн/з. Що буде далі, то складно сказати, бо я кажу про ситуацію, яка не враховує агресивні дії ворога, – заявив аналітик.

Лупоносов каже, що спадати ціна на пальне не буде, оскільки йдуть інфляційні процеси, які викликані, в першу чергу, війною.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Раніше Міністерство економіки заявило, що Україні навряд чи загрожує дефіцит пального через масове використання генераторів через відключення світла. Цю тезу згодом підтвердив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, який додав, що імпорт пального в останні місяці в Україну становив близько 700 тис. тонн щомісяця, що дозволяє забезпечити потреби споживачів.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-30 23:17:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин