Україна і світ

Рідні полонених морпіхів зустрілися з представниками Координаційного штабу

У Координаційному штабі відбулася зустріч з рідними військовослужбовців окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського, ініційована родинами захисників. На запитання членів сімей морпіхів відповідали представники Координаційного штабу, Збройних Сил України та Уповноваженого ВРУ з прав людини.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Одне з питань, яке цікавило учасників зустрічі, стосувалось ролі третіх країн у процесі звільнення захисників та захисниць України з російського полону.

Як повідомив представник Координаційного штабу, жодна з держав, які раніше були дотичні до обміну полоненими між Україною та росією, наразі не має передбаченого Женевського конвенцією статусу покровительки. Однак українська сторона не відмовляється від посередництва іноземних урядів, якщо воно здатне реально посприяти поверненню незаконно утримуваних рф осіб. Водночас представник Штабу нагадав, що питання участі інших держав у процесі звільнення з полону належить до компетенції МЗС України.

У відповідь на запитання про зірвані обміни представник Штабу зазначив:

«Якщо обмін не відбувся, то для нас це не зірваний, а відкладений обмін. Тому ми продовжуємо роботу, щоб такий обмін полоненими відбувся».

Родини морських піхотинців також цікавились процедурою відновлення документів після повернення з полону. За словами представниці ЗСУ, дедалі частіше делегації держорганів централізовано виїжджають на місця, аби зібрати необхідні дані. Отже, звільненим захисникам та захисницям не потрібно витрачати час у чергах та докладати інших зусиль, аби відновити водійське посвідчення чи паспорт.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Серед іншого, близькі морпіхів отримали консультації щодо статусу військовослужбовців після звільнення, а також щодо підготовки судових позовів з метою притягнути росію до відповідальності за вчинені нею злочини та порушення прав людини.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-17 17:33:53