Україна і світ

РФ вже ненадійний постачальник: ЄС вдвічі збільшить імпорт газу з Азербайджану

Європейський Союз підписав угоду про подвоєння імпорту природного газу з Азербайджану.

Про це повідомила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

– Сьогоднішньою угодою ми зобов’язуємося розширити Південний газовий коридор, подвоїти постачання газу з Азербайджану до ЄС. Це гарна новина для наших поставок газу цієї зими і надалі, – зазначила вона.

За словами очільниці Європейської комісії, постачання російського газу до Європи не є надійним, тому ЄС вирішив звернутись до більш надійних постачальників, одним із яких вважають Азербайджан.

– Азербайджан має величезний потенціал у відновлюваній енергетиці. Сьогодні ми закладаємо основу для нового партнерства в цій сфері. І ми зобов’язуємося зменшити викиди метану через увесь ланцюг постачання газу, – додала вона.

Згідно з угодою, пропускна здатність Південного газотранспортного коридору (мережі трубопроводів, що з’єднує Каспійське море з Європою) має збільшитись із 8,1 млрд кубометрів газу до 12 млрд. Очікується, що за декілька років вона зросте до 20 млрд кубометрів.

Нагадаємо, з 11 до 21 липня РФ припинила постачання газу в Європу Північним потоком. Основна причина – планові ремонтні роботи.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Фото: Ursula von der Leyen

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-07-18 21:25:43

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин