Україна і світ

РФ влаштувала екоцид: еколог Русєв про ситуацію в Чорному морі та тисячі загиблих дельфінів

З початку повномасштабної війни на узбережжях Чорноморської акваторії все частіше можна знайти тіла загиблих дельфінів. За попередніми даними, загинули близько 5 тис. морських тварин. Та реальні цифри можуть досягати десятків тисяч. Причиною цьому, впевнені вчені, стало використання рашистами військових сонарів, які буквально роблять дельфінів сліпими.

Одним із перших в Україні про масову загибель цих надзвичайних морських тварин почав говорити голова науково-дослідницького відділу Національного природного парку Тузловські лимани, еколог Іван Русєв.

– Іване Трифоновичу, розкажіть про екоцид у Чорному морі, який розпочався з моменту російської агресії?

– Це велика трагедія для Чорного моря та для дельфінів. Так, ми всі знаємо, що в Україні гинуть люди, але ми маємо пам’ятати, що природа, яка нас годує та оточує, – теж страждає. У цьому випадку я хочу розповісти про Чорне море. Про дельфінів, які сильно страждають від воєнних дій, починаючи з віроломного вторгнення Росії на територію України.

Наш Національний природний парк, який знаходиться у прибережній зоні Чорного моря між Дунаєм та Дністром, має 44 кілометри морської акваторії. Ми ведемо постійний моніторинг за біологічною різноманітністю.

До війни ми проводили такі спостереження та знаходили мертвих дельфінів на узбережжі. І треба сказати, що їх було дуже мало. Наприклад, на цій усій території 44 кілометри ми знаходили за рік до трьох дельфінів. Але цьогоріч, коли почалася війна, лише на маленькій ділянці, де нам можна вийти, оскільки інша територія недоступна через воєнні дії, ми знайшли 32 загиблих дельфіни. Це 5% від усієї прибережної території.

Ми природно обстежили їх та побачили, що тіла нетипові в порівнянні з тими, що ми раніше знаходили, – зі слідами сіток або з відрізаними плавцями. Це свідчило про те, що дельфіни були у рибальських чи браконьєрських сітях. До війни, у північно-західній частині Чорного моря, було близько трьох тисяч кілометрів сіток. Зараз ми виявляємо тіла дельфінів фізично зовні цілих. Це свідчить, що діє інший антропогенний чинник, зокрема – війна.


– Із чим пов’язана масова загибель дельфінів?

– Ми знаємо з різних джерел військових навчань у Світовому океані, що страждають або кити, або дельфіни, і їх викидає на берег. Із початку повномасштабного вторгнення в нашій акваторії, у північно-західній частині Чорного моря багато підводних човнів – субмарин, надводних кораблів, враховуючи і найбільший – Москва, що вже пішов на дно. Вони активно пересувалися і вночі підходили навіть на відстань 100 метрів до нашого Нацпарку: випускали свої дрони та обстежували територію. А також постійно пускали свої сонари та гідролокатори, які дозволяли їм орієнтуватися та шукати ворога.

Ці пристрої – сонари дуже потужні та вкрай негативно впливають на можливості дельфінів орієнтуватися в просторі. Їх використання призводить до акустичної травми цих тварин: вражається внутрішнє вухо, за допомогою якого дельфін пристосований давати ехолокацію, шукати собі в природі їжу, уникати перешкод.

У даному випадку практично всі дельфіни, які знаходилися в зоні ураження, постраждали через гідролокатори або сонари. Коли дельфін втрачає можливість ехолокації, він стає фактично сліпим: не може ні бачити, ні чути. А найголовніше – не може знайти собі корм. А вони, наприклад афаліни, мають їсти щодня 25-30 кілограм риби.

Природно, щоденна нестача риби, імунна система падає, і в результаті її падіння всі віруси та бактерії, які є в його тілі, починають прокидатися і атакувати. Тварина починає хворіти на специфічні хвороби, серед них і Morbillivirus (морбілівіруси).

– У яких країнах також знаходили мертвих дельфінів?

– Є такі випадки і в інших країнах Чорноморського узбережжя. У Болгарії, Румунії, Туреччині, Росії. Ми шукали через знайомих, експертів та публікації. І підтвердилося, що справді кожна країна знаходить на узбережжі більше дельфінів у порівнянні з іншими роками.

Більше того, турецькі та румунські вчені підтвердили, що основна частина дельфінів – із ураженими внутрішніми органами слуху. Тобто внаслідок дії гідролокаторів. Росія, яка напала на нас, також має надзвичайно багато дельфінів, які викинулися. На березі тимчасово окупованого Криму, біля Сочі. Вони стверджують, що це інфекція.

Ми ж говоримо та спростовуємо їх дані, що інфекція проявляється активно, коли дельфіни ослаблені. А ослаблені вони внаслідок цих гідролокаторів.

РФ влаштувала екоцид: еколог Русєв про ситуацію в Чорному морі та тисячі загиблих дельфінів / 8 фотографий

– Чи є дані, скільки загинуло дельфінів?

– Ми почали рахувати, скільки загинуло дельфінів на узбережжі Чорного моря, а потім врахували інформацію Національного агентства океанографії та гідрометеорології США, яка свідчить про те, що море або океан викидає на берег лише 5% загиблих тварин. Тобто якщо загинула тисяча тварин, то на узбережжя викине лише 50.

Роблячи розрахунки, ми вийшли на цифру: з точки зору науки, це щонайменше 5 тис. дельфінів. Я ж кажу відверто, що загинули десятки тисяч дельфінів від впливу рашистських сонарів, які вони використовують на підводних човнах та надводних кораблях.

Крім цього, були ще потужні вибухи бомб біля Зміїного, в інших частинах акваторії, коли бомбардували кораблі. Це все призводило до того, що дельфіни, які мирно живуть у Чорному морі, ніколи не зазнавали такого антропогенного впливу. Вони стикалися з дуже динамічним впливом.

Тобто коли бомба потрапляє у воду, то ця тварина моментально спливає, а якщо вона це робить не підготувавшись, то з’являється кесонна хвороба або декомпресія. Азот, який знаходився в крові, формує спеціальні такі бульбашки і закупорює капіляри. І в такий спосіб дельфіни гинули ще від цього.

Також тварини, які могли орієнтуватися у просторі, натикалися на міни. Таким чином війна, яку розв’язала Росія проти України, губить не тільки людей і знищує нашу землю, а також і найрозумніших істот Чорного моря. Яких у нас, до речі, останнім часом дуже мало.

Протягом минулого століття їх було близько двох мільйонів, а зараз – 250 тис., і з кожним роком їх дедалі менше.

– Як можна врятувати популяцію дельфінів, враховуючи те, що військові дії все ще продовжуються?

– Дельфіни – це живі істоти, що знаходяться на вершині екологічної піраміди морської екосистеми. Вона дуже тонко влаштована: у ній є сотні видів риб, водорості та інші гідробіонти. Усі пов’язані між собою. Якщо не буде дельфінів, то не буде регулювання чисельності інших тварин, і екосистема буде розбалансована.

Зниження чисельності дельфінів призводить до зниження здоров’я Чорного моря. А немає живої системи в морі – немає інтересу у людей до нього, і воно не буде нікому потрібним. І тому наш парк пропонував Міністерству екології України та пропонуватиме парламенту і президентові створити велику морську резервацію, але після війни.

Потрібен такий заповідник розміром 5 тис. кілометрів у районі Зміїного, з офісом на острові, щоб ми могли гарантовано охороняти дельфінів. Оскільки дельфіни розмножуються дуже рідко, а на тлі стресу під час війни це буде ще рідше. Щоб відновити популяцію цих тварин, потрібні десятки років.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

І створення морського заповідника допоможе відновити чисельність дельфінів хоча б до тих цифр, які були до повномасштабного вторгнення.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-13 15:46:01

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин