Україна і світ

рф використовує дипломатичні мережі для поширення дезінформації

З 24 лютого цього року росія максимально використовує свою дипломатичну мережу, щоб просувати власні дезінформаційні наративи на різних платформах соціальних мереж. Такий висновок можна зробити з аналізу бази фактчекінгової платформи ЄС DisInfo.

Наприклад, минулого тижня ЄС запустив Місію військової допомоги Європейського Союзу (EUMAM) на підтримку України. Метою місії є посилення військової спроможності Збройних Сил України для захисту територіальної цілісності та суверенітету України, а також для захисту мирного населення України від невибіркових нападів росії.

За два дні після запуску місії на сайті міністерства закордонних справ (МЗС) росії була створена сторінка, яка дискредитує місію та звинувачує ЄС в ескалації. Буквально через 10 хвилин посилання на цю сторінку опублікували в Telegram-каналі МЗС росії. Невдовзі це повідомлення переслали щонайменше 100 Telegram-каналів, зокрема канали Марії Захарової та кількох російських посольств у всьому світі.

Посилення поширення дезінформації відбулося в Twitter і Facebook, а також принаймні у 10 російських дипломатичних акаунтах у Twitter та 15 у Facebook. Sputnik Africa та іспанське видання Sputnik також опублікували статті з цитатами брехливого тексту.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Очевидно, що кремль використовує дипломатичні мережі для поширення дезінформації, щоб обійти санкції ЄС щодо основних п’яти російських джерел, до яких ЄС застосував санкції через їхню роль у розповсюдженні фейкової інформації, що мала на меті виправдати вторгнення росії в Україну, дестабілізувати сусідні з росією країни та підірвати ЄС.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-26 11:56:37