Україна і світ

РФ тисне на Білорусь, але чи є ризик повторного наступу – відповів Подоляк

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк повідомив, що ризику повторного наступу з Білорусі наразі немає – те, що відбувається на білоруській території він назвав інформаційною роботою для дестабілізації України.

Про це Подоляк сказав в коментарі РБК-Україна.

Він додав, що РФ, безумовно, постійно тисне на Білорусь – для росіян новий наступ з цього напряму був би вкрай вигідним. Це допомогло б відтягнути певну кількість українських військових з ключових напрямків та викликало б перерозподіл навантаження на інші ділянки фронту і, таким чином, підвищило б шанси на контрнаступ.

– Це зрозуміла тактично потреба відкрити білоруський фронт. Для цього РФ сформувала там так зване союзне угрупування і фактично взяла під контроль білоруську армію, – пояснив Подоляк.

За його словами, росіяни поступово перекидають на територію Білорусі мобілізованих, там знаходиться, за його підрахунками, від 12 до 15 тис. таких осіб.

– Вони тотально контролюють силову вертикаль Білорусі, в тому числі ССО місцеве, сили спеціального призначення. Крім того, вони постійно політично тиснуть на Лукашенка, доводячи йому, що якщо Росія програє, то він буде на лавці підсудних сидіти разом з представниками російської політичної еліти, – підкреслив Михайло Подоляк.

Радник зазначив, що українська розвідка активно відпрацьовує все, що відбувається на території Білорусі.

– Ми бачимо, що вони постійно ротують війська, тобто перекидають їх з одного полігону на інший, в тому числі і до кордонів України. Але ми бачимо, що вони перекидають, який обсяг техніки. Росія в Білорусь відправила перш за все протиракетну, протиповітряну техніку. Це не техніка для наступу, це не танки, не БТРи, – звернув увагу радник.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Він заспокоїв українців, що казати, що у Білорусі може бути сформований ударний кулак, як це люблять казати росіяни, які воюють з використанням класичної радянської методології – підстав немає.

– Тому будемо відстежувати все, що відбувається в Білорусі, але на сьогодні треба спокійно ставитись, бо це більше інформаційна робота, щоб дестабілізувати Україну. Але є один нюанс – вони настільки не розуміють Україну, що вони нас не дестабілізують, а навпаки мобілізують, – резюмував Михайло Подоляк.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-14 18:43:23