Україна і світ

РФ перекинула з Сирії в Україну комплекс С-300 та понад тисячу військових – NYT

Росія нещодавно перекинула понад тисячу військових та систему протиповітряної оборони С-300 із Сирії до України. Окупанти використовують С-300 для завдання ударів по українських містах.

Про це повідомляє газета The New York Times з посиланням на трьох високопосадовців на Близькому Сході.

— Росія нещодавно передислокувала важливу військову техніку та війська з Сирії. Джерела на Близькому Сході наголосили, що її невпинне вторгнення в Україну послабило вплив Москви в інших країнах і усунуло одну з кількох перешкод для підтримки Ізраїлем України, – пише видання.

Офіційні особи дали різні оцінки виданню щодо кількості виведених військ — двоє з них сказали, що це два батальйони, або від 1 200 до 1 600 солдатів, а інший сказав, що це набагато більше. Але всі зійшлися на тому, що РФ скоротила чисельність бойового складу у Сирії.

Ізраїльський чиновник також сказав, що кілька російських командувачів перемістили з Сирії в Україну, а російське військове керівництво в Москві приділяє набагато менше уваги угрупованню у Сирії, зокрема військовій координації з Ізраїлем.

Коли у Сирії у 2011 році розпочалася громадянська війна диктатор Башар аль-Асад покладався на військову підтримку Ірану та Росії, щоб стримати повстанців. РФ зберігала військову присутність у Сирії з 1970-х, але Путін значно посилив її у 2015 році, змінивши хід війни в Сирії на користь Асада.

Будучи ворогом як Ірану, так і Сирії, Ізраїль регулярно завдає ударів по цілях у Сирії, щоб перешкодити Тегерану закріпитися біля північно-східного кордону Ізраїлю. У 2018 році ризик для ізраїльських пілотів під час цих нальотів зріс після того, як РФ перемістила до Сирії систему ППО С-300.

— Хоча контроль над С-300 так і не був переданий сирійському уряду, ризик того, що вони можуть бути використані проти ізраїльських літаків, був основною причиною, чому Ізраїль відхилив запити України на військову техніку з початку російського повномасштабного вторгнення в лютому, – пише NYT.

Зростаюча військова підтримка Іраном Росії в поєднанні зі збільшенням російських ударів по українському цивільному населенню вже відновили дебати в Ізраїлі останніми днями про те, чи повинен Ізраїль постачати зброю Україні.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Газета пише, що Ізраїль виробляє кілька систем ППО, які можуть бути корисні Україні для збивання ракет і безпілотників, зокрема Iron Dome малої дальності, яку Ізраїль використовує проти ракет, випущених із Сектора Гази, і Barak 8 більшої дальності.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-20 23:11:18

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин