Україна і світ

РФ активно намагається вбити систему зв’язку Starlink в Україні – Маск

Американський підприємець, засновник компанії SpaceX Ілон Маск заявив, що Росія намагається знищити роботу глобальної системи супутникового інтернету Starlink.

Відповідну заяву він зробив у своєму Twitter-акаунті під час дискусії з іншими користувачами мережі.

Один із користувачів запитав Маска, скільки коштів витрачає SpaceX на підтримання роботи Starlink в Україні. У відповідь підприємець написав, що ця сума наближається до $20 млн на місяць.

– Окрім терміналів, ми маємо створювати, запускати, підтримувати та поповнювати супутники та наземні станції, а також платити телекомунікаційним компаніям за доступ до Інтернету через шлюзи. Нам також довелося захищатися від кібератак і перешкод, які стають все складнішими, – зазначив Маск.

Тоді інший користувач поцікавився, чи не збирається SpaceX приписати загальні витрати на глобальну інфраструктуру Starlink лише Україні та змусити профінансувати їх.

На це Маск відреагував ще одним твітом, зазначивши, що є велика різниця між комунікаціями у мирний час та зв’язком на фронті.

Підприємець додав, що Starlink – єдина система, яка працює на фронті в Україні. І компанія SpaceX витрачає багато ресурсів на оборону системи від атак РФ.

– Starlink – це єдина система зв’язку, яка все ще працює на фронті, усі інші мертві. Росія активно намагається вбити Starlink. Для його захисту SpaceX скерувала величезні ресурси. Попри це, Starlink все одно може померти, – наголосив Маск.

Підприємець уточнив, що Starlink є основною системою зв’язку української армії на фронті.

– Якщо хтось ще бажає отримати цю роботу, будь ласка, – написав він.

Через деякий час Маск додав новий допис, в якому поінформував, що інтернет, телефонні лінії, вишки стільникового зв’язку та інші комунікації в зонах бойових дій в Україні були зруйновані.

– Starlink — це все, що залишилося. Станом на зараз, – підсумував він.

Що відомо про ситуацію зі Starlink

Напередодні з’явилася інформація, що компанія SpaceX вирішила більше не фінансувати супутниковий зв’язок Starlink в Україні. Відповідний лист Ілон Маск направив Пентагону. І ньому зазначається, що компанія більше не може “дарувати термінали Україні або фінансувати вже надані протягом невизначеного періоду часу”.

Лист містить прохання до Пентагону взяти на себе фінансування зв’язку Starlink для України. За твердженням SpaceX, це коштуватиме понад $120 млн до кінця року.

Сам Ілон Маск підтвердив у Twitter, що його компанія не фінансуватиме обслуговування станцій Starlink в Україні.

У Пентагоні підтвердили, що отримали запит Маска. У відомстві думають, як зберегти функціонування системи зв’язку Starlink в нашій державі.

Варто зазначити, що Ілон Маск нещодавно зробив низку сканальних заяв щодо України. Він оприлюднив у Twitter кілька так званих “опитувань”, в одному з яких запропонував віддати окупований Крим Росії, а Україні залишитись нейтральною країною.

Після цього користувачі мережі різко відповіли мільярдеру, а акції його компанії Tesla впали майже на 9%.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Згодом Маск спробував невдало виправдатись і виклав карту політичних уподобань українців ще за 2012 рік.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-10-15 16:46:18

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин