Україна і світ

Ремонти ліній неможливі через бої: Міненерго про ситуацію довкола ЗАЕС

Наразі ремонт ліній електропередачі, які з’єднують Запорізьку атомну електростанцію (АЕС) з енергосистемою України, неможливий через бойові дії.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, коментуючи пошкодження останньої лінії електропередачі та подальше відключення від мережі енергоблоку № 6 ЗАЕС.

Йдеться про останню лінію ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна, яка з’єднувала станцію з енергосистемою України. Вона відключилася через пожежу, що виникла внаслідок ворожих обстрілів.

Галущенко звернув увагу на те, що це сталося одразу ж, як Запорізьку АЕС залишила більшість представників місії Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

– Щойно основна частина місії МАГАТЕ поїхала із ЗАЕС – і станція знову знеживлена… Будь-які ремонти ліній зараз неможливі – навколо станції ведуться бойові дії. Світ знову знаходиться на межі атомної катастрофи, – наголосив Галущенко.

Міністр додав, що єдиний шлях забезпечити ядерну безпеку на Запорізькій АЕС – це її деокупація та створення довкола станції демілітаризованої зони.

Як відомо, станом на ранок 5 вересня ЗАЕС уже працювала з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. В роботі залишався лише шостий енергоблок, який тепер відключено.

Варто зазначити, що сьогодні чотири із шести представників місії МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і залишили майданчик станції. А два експерти мали продовжувати роботу на ЗАЕС на постійній основі. Місія прибула на станцію 1 вересня.

У Києві наполягають, що ЗАЕС має повернутися під контроль України, а довкола станції потрібно створити демілітаризовану зону до завершення бойових дій, з якої РФ має вивести свої війська.

Прем’єр Денис Шмигаль озвучив пропозицію, що на Запорізьку АЕС необхідно відправити миротворчу місію під егідою Євросоюзу та ООН для забезпечення повної демілітаризації.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Герман Галущенко

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-05 20:58:42