Україна і світ

Речник Повітряних Сил розповів, з чого та звідки росіяни, ймовірно, завдали ударів по столиці

Юрій Ігнат у ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів про сьогоднішні атаки росіян по столиці та інших містах України. Чим саме окупанти завдали ударів та чому не було вчасно оголошено повітряну тривогу.

— Наразі є імовірність, що це були ракети або «Іскандери-М» — це балістична ракета або ж ракети зенітних комплексів С-300 певних модифікацій, а також С-400, які також є у росіян і розташовані на півночі від України. У столиці фахівці досліджують уламки ракет, тож незабаром буде встановлено який саме тип був застосований. Саме уламки, шматки ракети, її двигун тощо — це найкращий матеріал для ідентифікації.

Уже наразі зрозуміло, що вони летіли по балістичний траєкторії, це означає, що це можуть бути як «Іскандери-М», так i ЗРК С-300 чи С-400. Одразу зазначу, що тактика балістичних траєкторій зовсім не нова для рф. Мається на увазі, що балістична ракета — це ракета, яка випускається з наземної установки, летить по траєкторії й опускається на свою ціль на дуже великій швидкості. Ворог запускає балістичні ракети, якими не раз була атакована Україна з північного напрямку з перших днів війни. І наразі фактично щодня такі ж самі ракети найчистіше застосовують у прифронтових містах, таких як Харків, Миколаїв. Сьогодні вранці, зокрема, били по Харкову, теж по об’єктах критичної інфраструктури, — сказав Юрій Ігнат.

Він також пояснив, що вчасно реагувати на такі загрози доволі складно, адже мова йде про невелику відстань від місця запуску до цілі відносно швидкості ракет.

— Дуже ускладнює виявлення ракет відносно невелика відстань від місця запуску до самої столиці, а також швидкість її руху. Щоб ви розуміли, ракета С-300 летить зі швидкістю 3600 км за годину, якщо це ракета С-400, то понад 4500 км. На це йде часу не більше за дві хвилини. Тим паче, ми знаємо, що засобів, які ефективно виявляють та знищують такі ракети в Україні на озброєнні наших Збройних Сил поки що немає. Але все до того йде, що ми найближчим часом їх отримаємо й зможемо більше й оперативніше реагувати саме на ці загрози від країни агресора, — сказав Юрій Ігнат

Речник Повітряних Сил ЗС України також відповів на запитання ведучої, як  наразі реагують ЗСУ на такі загрози.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

— Найкращий варіант знищувати, зокрема, 300-ті комплекси, які використовує противник на сході країни (проти цих міст запускають з відстані близько 150 км), це мати далекобійну зброю, якою можна знищувати безпосередньо установки на землі. Наразі цим займається, зокрема, наша авіація. Але найкраще мати більш потужні оперативно-тактичні комплекси, засоби проти балістичних ракет, які зможуть перехоплювати їх у повітрі.  Зрозуміло, що найсучасніша ракета С-300, яка є у нас на озброєнні, не може збити таку ж С-300. Потрібні засоби протиракетні, такі, як нам надають та планують надати наші партнери найближчим часом, — додав Юрій Ігнат.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2023-01-14 16:33:20