Україна і світ

Реабілітація випічки і шоколаду: вчені довели, солодкі напої становлять загрозу для серця


Шведські дослідники з Університету Лунда виявили, що помірне споживання таких ласощів, як випічка та шоколад, може мати захисний ефект для здоров’я, у той час як підсолоджені напої значно підвищують серцево-судинні ризики.

Солодкі напої – ворог №1 для серця

Шведські вчені протягом 20 років спостерігали за майже 70 тис. людей у віці 45-83 років, половина з яких були жінки, і дійшли висновку, що зв’язок між цукром і здоров’ям серця не такий однозначний, як вважалося раніше.

Найбільш вражаючим висновком дослідження було те, що різні джерела доданого цукру впливають на здоров’я серця по-різному.

Напої з цукром виявилися особливо проблематичними. Люди, які вживали понад вісім порцій солодких напоїв на тиждень, стикалися з підвищенням ризиків кількох небезпечних хвороб: ішемічного інсульту на 19%, серцевої недостатності на 18%, фібриляції передсердь на 11% і аневризми черевної аорти на 31%, порівняно з тими, хто пив одну порцію солодких напоїв, або взагалі їх не вживав.

Загальне споживання солодких напоїв демонструє чіткий зв’язок із двома специфічними станами – ішемічним інсультом (спричиненим блокуванням кровоносних судин головного мозку) та аневризмою черевної аорти.

Збільшуєте споживання таких напоїв – зростає і ризик цих конкретних хвороб.

Випічка, морозиво, шоколад мусять бути в раціоні

Однак, несподівано виявилося, що менше споживання таких ласощів, як випічка, морозиво та шоколад, було пов’язане з вищим ризиком серцево-судинних захворювань.

Деякі шведські дослідники припускають, що помірне споживання вказаних ласощів у цьому контексті може бути маркером соціальних зв’язків і загального добробуту, а не просто фактором харчування.

Так, учасники, які споживали від 5% до 7,5% своїх щоденних калорій із додаванням цукру, як правило, мали менший ризик таких серцево-судинних захворювань, як ішемічний інсульт, серцевий напад, серцева недостатність і фібриляцію передсердь, порівняно з тими, хто споживав менше цукру.

Низьке споживання цукру може бути шкідливим для здоров’я

Дослідники змогли відстежити стан здоров’я учасників за допомогою комплексних національних реєстрів охорони здоров’я Швеції, надавши високонадійні дані про діагнози захворювань.

Тим не менш, автори попереджають, що, оскільки дослідження зосереджено лише на шведах, результати можуть не стосуватися всіх.

Дослідники наголошують, що в будь-якому випадку, напої з цукром, особливо газовані, варто віднести до категорії “вживати з обережністю”, а от випічка, шоколад можуть бути просто їжею для серця в багатьох аспектах.

А надзвичайно низьке споживання цукру іноді не просто некорисне, а й шкідливе для здоров’я.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Study Finds

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-12-17 13:56:00