Україна і світ

Расмуссен: Відмінність між 5 статтею НАТО та Київським договором безпеки – у кількості гарантів

Основною відмінністю між п’ятою статтею статусу НАТО та представленим Київським договором безпеки – це кількість гарантів для забезпечення безпеки України.

Про це заявив 12-й генеральний секретар НАТО і колишній прем’єр-міністр Данії Андерс Фог Расмуссен під час спільного брифінгу з керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком у Києві.

Журналісти запитали Расмуссена про відмінності нового договору з гарантій безпеки для України від п’ятої статті статуту НАТО, що передбачає колективну відповідь на напад проти одного з членів Альянсу.

– У НАТО у вас є низка союзників – 30, тепер вже буде 32. Тут ми маємо меншу групу гарантів. Це безумовно головна відмінність між п’ятою статтею договору НАТО та гарантіями безпеки, сформульованими для цього документа, – зазначив колишній генсек Альянсу.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Проте він запевнив, що мета договору одна – гарантувати безпеку України. Расмуссен вважає, що поки Україна не стала членом НАТО, то потрібно гарантувати безпеку країни. Саме з цією метою робоча група Єрмака-Расмуссена пропагуватиме Київський договір безпеки для підписання документа державами-гарантами.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-13 22:13:34