Україна і світ

Ракетний удар РФ по волонтерах у Бахмуті – NYT оприлюднило відео моменту атаки

Журналісти видання The New York Times опублікували відеозапис ракетного удару військ РФ по групі волонтерів у місті Бахмут (Донецька область). Під час атаки, яка сталася 2 лютого, загинув американський волонтер-медик Піт Рід.

Після аналізу відео журналісти дійшли висновку, що це був цілеспрямований удар РФ, а не хаотичний обстріл російських військ.

Відео, яке потрапило у розпорядження журналістів, зняв на смартфон естонський волонтер із організації Frontline Medics Ерко Лайдінен. У момент удару він перебував поряд в автомобілі.

Зараз дивляться

На кадрах видно, як Піт Рід із групою гуманітарних працівників стоїть біля білого фургона, який вони використовували для транспортування гуманітарних вантажів. У момент удару вони надавали допомогу пораненому мешканцю Бахмута.

udar rf po volonterah u bahmuti8

Фото: The New York Times

udar rf po volonterah u bahmuti9

Фото: The New York Times

Також на відео зафіксований момент, як російська ракети летить паралельно землі, потрапляє просто у фургон, після чого лунає вибух. Унаслідок цього авто Mercedes-Benz було знищене, Рід загинув, а ще кілька волонтерів зазнали поранень.

Під час покадрового аналізу відео вдалося встановити, що війська РФ завдали удару протитанковою керованою ракетою Корнет із лазерним наведенням. Її дальність дії становить близько трьох миль (майже 5 км). Як наголошує видання, подібна зброя зазвичай використовується, коли той, хто стріляє, бачить та обирає ціль.

– Волонтери, які прибули на місце інциденту, спочатку пояснювали удар невибірковим російським обстрілом. Але покадровий аналіз відеозапису… показує, що беззбройний пан Рід загинув під час прицільного удару керованою ракетою, яку майже напевно випустили російські війська.

Незрозуміло, чи знали росіяни, що група складається з гуманітарних працівників. Але колона мала маркування, які мали сигналізувати росіянам про тип техніки, по якій вони вдарили. Одна з машин була чітко позначена червоним хрестом, – йдеться в аналізі NYT.

udar rf po volonterah u bahmuti4

Фото: Скриншот з відео The New York Times

udar rf po volonterah u bahmuti5

Фото: Скриншот з відео The New York Times

Видання уточнює, що білий мікроавтобус Mercedes-Benz водночас не мав видимих медичних розпізнавальних знаків. І хоча гуманітарні працівники були беззбройні, принаймні один медик був одягнений у військовий камуфляж. У момент атаки Піт Рід та інші волонтери знаходилися на відстані близько 2 миль (понад 3 км) від позицій військ РФ.

udar rf po volonterah u bahmuti2

Фото: Скриншот з відео The New York Times

udar rf po volonterah u bahmuti3

Фото: Скриншот з відео The New York Times

udar rf po volonterah u bahmuti10

Фото: Скриншот з відео The New York Times

Естонський волонтер Ерко Лайдінен уточнив, що момент удару також зафіксував відеореєстратор його автомобіля. За його словами, на цьому відео видно другий ракетний удар, спрямований на інший автомобіль, проте ракета не влучила в ціль. Цей другий відеозапис ще не оприлюднено.

Волонтер на ім’я Роман, який стояв поруч із Рідом у момент атаки та зазнав поранень, розповів журналістам, що поблизу не було жодних військових підрозділів. Він уточнив, що один із автомобілів був чітко позначений як карета швидкої допомоги.

Видання The Wall Street Journal публікувало фото моменту після удару. На ньому поранений норвезький медик тікає з місця атаки. Крім того, можна помітити машину швидкої допомоги з червоним хрестом, яка знаходилася через дорогу від місця ракетного удару.

В організації Frontline Medics повідомляли, що під час обстрілу Бахмута 2 лютого були поранені двоє норвезьких волонтерів-медиків Сандер Серсвен Трелвік і Симон Йонсен. Вони мали евакуювати кількох поранених серед місцевих мешканців. Після того, як медики приїхали на місце, російські війська відкрили по них вогонь.

– Вони двічі бомбили по одному і тому ж місцю. Потім почали працювати по району, коли побачили, що ми вижили, – розповідав один із волонтер.

Експерти, з якими спілкувалися журналісти, повідомили, що тип використаної ракетної зброї мав би дозволити росіянам визначити характер цілі.

Як зазначив слідчий у справах про воєнні злочини Марк Гарласко, з такою зброєю “можна очікувати, що той, хто стріляв, зможе відрізнити медичного працівника від військового”. Він додав, цей епізод потребує подальшого розслідування, але на перший погляд це “потенційний воєнний злочин”.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Як відомо, 34-річний американець Піт Рід, який загинув у Бахмуті був ветераном морської піхоти США, а згодом почав займатися волонтерською діяльністю.


Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-14 18:49:50

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин