Україна і світ

Ракетні удари РФ не спричинили масового виїзду українців до інших країн – експерти

За даними Прикордонної служби Польщі, масові ракетні удари не спричинили масового виїзду українців до інших країн. Проте поляки почали активніше їздити на заробітки – лише за рік інтерес до пропозицій роботи за кордоном зріс вдвічі.

Через інфляцію та зростання цін поляки почали частіше виїжджати за кордон на заробітки, а українці навпаки їдуть з цією метою до Польщі. Про відповідну тенденцію повідомили експерти Міграційної платформи EWL.

Зокрема, на польському ринку праці зменшилася кількість вакансій на 20% з початку листопада. Це відбулося через збільшення витрат на енергоносії, спад промислового виробництва у деяких сферах економіки та інфляції.

– Робота в Польщі є, проте кількість вакансій зменшилася. До сезонного спаду додався економічний чинник – деякі підприємства зменшують виробництво через вартість енергоносіїв і невпевненість у стабільній купівельної спроможності населення найближчим часом, – зазначає директор Міграційної платформи EWL Марцін Колодзейчик.

Стверджується, що українці без досвіду та знання польської мови шукають роботу в електронній торгівлі чи логістиці, зокрема, йдеться про роботу на складах, пов’язану з комплектацією замовлення.

Відповідні вакансії є на підприємствах харчової та переробної промисловості, а також на заводах автопрому (виготовлення деталей та аксесуарів для машин).

– У Польщу та інші країни ЄС їдуть переважно працювати. Ті українці, які наразі працюють за кордоном, поки в очікуванні розвитку ситуації на батьківщині. Вони вирішують, залишатися за кордоном на свята і працювати або повертатися додому, – розповів Колодзейчик.

Найгостріше нестачу робочих рук відчуває транспортна галузь та будівельні компанії, на яких раніше працювало багато чоловіків з України. Водночас бракує висококваліфікованих працівників технічних спеціальностей (слюсарів чи операторів машин).

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Найчастіше громадяни Польщі їдуть до Німеччини та Великої Британії. Він стверджує, що через інфляцію різниця між заробітками у Польщі та на Заході є суттєвою, тому поляки почали знову шукати можливостей заробити за кордоном.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-11-25 19:01:45

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин