Україна і світ

Рада дозволила ввозити в Україну генератори та Starlink без ПДВ та мита

Верховна Рада підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкти, які дозволять звільнити від мита та податку на додану вартість (ПДВ) термінали Starlink, генератори та інше обладнання.

Йдеться про документи № 8196 та № 8197. Як поінформував нардеп від Голосу Ярослав Железняк, за перший документ проголосував 331 народний обранець, а за другий – 332.

Як зазначається в пояснювальних записках до законопроєктів, в Україні вирішили запровадити тимчасові податкові та митні пільги для “стимулювання швидкого відновлення енергетичної інфраструктури”.

Законопроєкти містять такі основні положення:

  • На законодавчому рівні звільняється від мит та ПДВ ввезення в Україну генераторів, трансформаторів, іншого подібного обладнання, а також Starlink. Пільги діятимуть і для підприємств, і для фізичних осіб. Нова норма буде чинною до 1 травня 2023 року.
  • Звільнення від мит та ПДВ розповсюджується на поштові та експрес-відправлення.
  • Зберігати пальне обсягом до 2 000 літрів можна буде без ліцензії. Про більші обсяги потрібно буде повідомити податкову.
  • Технічну допомогу для України від Енергетичного співтовариства (Energy Community) звільнили від ПДВ та мита. Йдеться про ввезення обладнання для відновлення енергетичних об’єктів. В Енергетичне співтовариство входять члени Євросоюзу та треті країни.

Законопроєктом № 8196 вносяться зміни до Податкового кодексу України. Документом також пропонується запровадити стимули для виробників електрогенераторних установок в Україні. Для цього від ПДВ вирішили звільнити товари, які вони ввозять: двигуни та генератори, статичні перетворювачі електричні, котушки індуктивності та дроселі тощо.

Нові норми не будуть застосовуватися до товарів походженням із країни-агресора Росії.

Законопроєктом № 8197 вносяться аналогічні зміни до Митного кодексу України.

Наприкінці листопада український уряд затвердив документи, щоб термінали Starlink завозилися в Україну без мита і ПДВ.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Telegram-канал Ярослава Железняка

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-13 18:03:09

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин