Україна і світ

П’ять країн-членів НАТО витратять на оборону понад 3% ВВП у 2024 році

Цьогоріч п’ять країн-членів Північноатлантичного союзу витратять на оборону понад 3% ВВП. Водночас цільовий показник витрат сягає 2% ВВП. 

Про це йдеться в оприлюдненому звіті НАТО.  

Витрати на оборону країн НАТО: що відомо

Згідно з даними звіту НАТО, перше місце за обсягами витрат щодо розміру економіки посідає Польща (4,12% ВВП), на другому – Естонія (3,43%). Далі опиняються США (3,38%), Латвія (3,15%) та Греція (3,08%). 

Зараз дивляться

До першої десятки також потрапили Литва, Фінляндія, Данія, Велика Британія та Румунія.   

З огляду на дані звіту НАТО, то витрати багатьох країн, у порівнянні з 2014 роком, зросли удвічі або навіть більш ніж утричі.  

Скриншот: Звіт НАТО

Крім того, згідно зі звітом НАТО, цьогоріч оборонний бюджет Північноатлантичного союзу становитиме майже $1,5 трильйона.

Таким чином, у 2024 році загальний оборонний бюджет всіх країн-членів НАТО за поточними цінами становитиме майже $1,5 трильйона.

Скриншот: Звіт НАТО

Зауважимо, що минулого року лише 11 із 32 країн НАТО досягли поточної мети у 2%. Зокрема, це Естонія, Литва, Велика Британія, Фінляндія, Латвія, Угорщина, Словаччина і Данія.  

Додамо, що колишній президент США Дональд Трамп у разі перемоги на майбутніх виборах президента планує змусити членів НАТО збільшити витрати на оборону до 3% ВВП. 

За даними видання The Telegraph, Трамп вважає, що країни-члени мають збільшити внески у колективну оборону блоку на тлі загроз із боку Росії та Китаю. 

Водночас, у квітні цього року, президент Польщі Анджей Дуда звернувся до країн-учасниць НАТО із пропозицією збільшити витрати на оборону з 2 до 3% ВВП. 

За словами Дуди, Польща знає, що за безпеку доводиться платити, тому виділяє понад 4% ВВП на утримання та модернізацію армії.  

Своєю чергою, прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що країна збільшить витрати на оборону через досвід війни в Україні. 

За його словами, серед пріоритетів витрат на оборону Велика Британія виділяє запаси боєприпасів, готовність до збільшення потужностей та виділення 2,5% ВВП до 2030 року. 

Джерело: Звіт НАТО

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо побачили помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2024-06-18 16:29:22