Україна і світ

Путін не розуміє, як програвати і готує росіян до вічної війни із Заходом – Guardian

Російський диктатор Володимир Путін готує населення РФ до затяжної війни в Україні, а у Кремлі стурбовані тим, що не можуть змінити хід війни. Про це пише британська газета The Guardian.

Видання з посиланням на очевидців розповідає уривки зі святкування кінця нового року, на якому був присутній речник диктатора Дмитро Пєсков.

Серед присутніх на вечірці були представники культурної та політичної еліти Росії. У своєму тості Пєсков заявив, що “все буде набагато складніше. Це займе дуже, дуже багато часу”.

Зараз дивляться

Співрозмовник Guardian на умовах анонімності розповів, що його тост затьмарив настрій вечора серед гостей. Багато присутніх у приватних розмовах говорили, що виступають проти війни в Україні.

— Було некомфортно слухати його промову. Було зрозуміло, що він попереджає, що війна залишатиметься з нами, і ми маємо готуватися до неї на довгу перспективу, – сказав один з гостей.

Більш ніж через рік після повномасштабного вторгнення, яке, за планом Москви, мало тривати кілька тижнів, уряд Путіна налаштовує суспільство на війну із Заходом і готується до багаторічного конфлікту.

Нещодавно, виступаючи перед робітниками авіаційного заводу в Бурятії, Путін знову назвав війну “екзистенційною битвою за виживання Росії”.

— Для нас це не геополітичне завдання, а завдання виживання російської державності, створення умов для майбутнього розвитку країни і наших дітей, – сказав він.

За словами політолога Максима Трудолюбова, це було зроблено в руслі останніх промов, в яких Путін все частіше переходив до обговорення того, що спостерігачі називають “вічною війною” із Заходом.

— Путін практично перестав говорити про якісь конкретні цілі війни. Він також не пропонує жодного бачення того, як може виглядати майбутня перемога. Війна не має ні чіткого початку, ні передбачуваного кінця, – сказав Трудолюбов.

Під час промови Путіна минулого місяця він заявив, що Москва “бореться за національне виживання” і врешті “переможе”.

За словами Трудолюбова, завуальоване послання до народу полягало в тому, що війна в Україні не закінчиться найближчим часом і що росіяни повинні навчитися жити з цим.

Один західний дипломат у Москві описав послання Путіна у промові як підготовку російської громадськості до “війни, яка ніколи не закінчиться”. Дипломат також сказав, що не зрозуміло, чи може Путін прийняти поразку в конфлікті, оскільки не схоже, що Путін “розуміє, як програвати”.

За словами співрозмовника, не схоже, що Путін переосмислює конфлікт, попри величезні втрати і невдачі минулого року. Дипломат зазначив, що російський президент – колишній оперативник КДБ, і сказав, що вони навчені завжди продовжувати переслідувати свої цілі, а не переоцінювати цілі в першу чергу.

Інші відзначають, що Путін перестав обговорювати ситуацію на фронті в Україні у своїх публічних коментарях. Згідно з дослідженням виступів диктатора, проведеним російським виданням Верстка, востаннє Путін згадав про бойові дії в Україні 15 січня, заявивши, що динаміка його армії нібито позитивна.

Професор російської політики в Університеті Гельсінкі Володимир Гельман стверджує, що ці упущення відображають непросте визнання Кремлем того, що він не в змозі змінити хід війни на полі бою.

— Легше не говорити про військові зусилля, коли твоя армія не досягає ніякого прогресу. Але згортання – це не варіант для Путіна; це означало б визнання поразки, – додав Гельман.

Американський військовий експерт Роб Лі каже, що Росія просто не має можливостей для великого наступу. За його словами, менше 10% російської армії в Україні здатні до наступальних операцій, а більшість її військ зараз складають призовники з обмеженою підготовкою.

— Ми бачимо, що російські військові готуються до тривалої війни. Путін робить ставку на те, що ресурси його країни переважать ресурси України, оскільки Захід втомиться допомагати Києву, – сказав Лі.

Попри невдачі на полі бою в Україні, Кремль нівелював будь-яку реакцію проти війни всередині країни. Старший науковий співробітник Фонду Карнегі Андрій Колесников сказав, що багато хто в РФ вже повністю визнав, що ця війна нікуди не дінеться, і вважає, що їм потрібно навчитися жити в умовах реальності.

Коли у вересні Путін віддав наказ про призов 300 тис. резервістів, соціологи помітили рекордний сплеск страху і тривоги: чоловіки боялися йти воювати, а матері і дружини хвилювалися за своїх чоловіків, батьків і синів. Але вже через кілька місяців, за словами Колесникова, страх зменшився.

— Пропагандистська кампанія була успішною, попри початкові вагання людей, – сказало джерело, близьке до кремлівських медіа-менеджерів, маючи на увазі ранні антивоєнні протести, які призвели до понад 15 тис. арештів у перші тижні після вторгнення.

Пропагандистська машина поширювала та впроваджувала ідеї, що війна необхідна для самоідентифікації і виживання Росії. Національне телебачення перетворилося з трансляції легких розважальних програм на трансляцію агресивних політичних ток-шоу.

А школам в РФ доручили додати базову військову підготовку та “патріотичні” уроки, які мають на меті виправдати війну в Україні. Державна риторика, включно із закликами Путіна позбутися “покидьків і зрадників”, призвела до хвилі доносів пересічних росіян на своїх колег і навіть друзів.

— Країна збожеволіла. Мені довелося перестати спілкуватися з колегами і друзями. Ми живемо в різних реальностях, – сказав Олексій, колишній вчитель історії в елітній підмосковній школі-інтернаті, який нещодавно звільнився через незгоду з керівництвом щодо нової “патріотичної” навчальної програми.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Втім, тоді, як сотні тисяч росіян, незгодних з політикою керівництва, були змушені були замовкнути або втекти з країни, активна група прихильників війни активно підтримує новий курс Путіна.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-03-28 20:12:11

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин