Україна і світ

Психологи розповіли про прийоми, які допоможуть уникнути спроби сексуального насильства

Фахівці популярної онлайн-платформи Психологічна підтримка розповіли про прийоми, які допоможуть уникнути спроби сексуального насильства, а також про те, як себе вести, якщо уникнути насильства не вдасться.

– У контексті повномасштабної війни з РФ сексуальне насильство стало повноцінною зброєю проти цивільного населення на окупованих територіях для деморалізації та залякування, – зазначають фахівці.

Скільки історій про групові зґвалтування неповнолітніх Україна почула після звільнення Бучі, Ірпеня, Макарова, Чернігівщини, Харківщини. Ще більше таких історій поглинуло мовчання жінок, які стали жертвами наруги.

Незважаючи на це, за словами психологів, в Україні залишається частина суспільства, готова терпіти насильство. Недавній випадок в Києві, який зараз активно обговорюють в соцмережах, тому доказ.

Зараз дивляться

– Слід запам’ятати просту аксіому: чуже тіло – унікальне і недоторканне. Фізичні межі – непорушні. Те, що лежить поза цією аксіомою, не є нормою, і про це потрібно говорити, – переконані експерти.

За їхными словами, на жаль, це розуміють не всі, і тому є необхідність знову піднімати тему, якій не місце в сучасному суспільстві.

Які прийоми можуть допомогти уникнути спроби сексуального насильства

При очевидній спробі зґвалтування дійте нестандартно і несподівано для насильника. Головне – перебороти шок і не завмерти перед небезпекою. Кричіть, робіть вигляд, що не своєму розумі, скажіть щось максимально несподіване для нападника. Його збентеження може дати вам час для втечі.

Подивіться прямо в очі. Зоровий контакт може збентежити нападника і дати зрозуміти, що ви запам’ятали, як він виглядає. Це може відлякати насильника.

Скажіть, що маєте захворювання, яке передається статевим шляхом. Як мінімум, це може дати кілька секунд, щоб вирватися і втекти.

Застосовуйте будь-які доступні методи, щоб фізично унеможливити зґвалтування (тобто, щоб у нападника зникла ерекція). Нудота, інші фізіологічні потреби, нав’язливий і болісний кашель – все це може відвернути нападника.

Перебуваючи в закладі або у когось вдома, контролюйте, що ви п’єте і їсте. Однак, якщо після випитого ви різко відчули запаморочення або погіршення стану – негайно візьміть телефон і викликайте швидку.

Після цього повідомте присутнім, що зараз за цією адресою приїде карета швидкої допомоги. Це значно ускладнить потенційним нападникам подальші дії. Важливо: ви повинні знати точну адресу людей, до яких збираєтеся в гості.

На жаль, і це потрібно усвідомлювати, на окупованих територіях запобігти зґвалтуванню значно складніше. Адже там не діють жодні українські правоохоронні органи. Тож:

  • намагайтеся не потрапляти на очі окупантам;
  • забудьте про косметику, дезодорант, часте миття голови, нормальний одяг. І хоча це аж ніяк не гарантія, бо не в одязі проблема, такі заходи дозволять принаймні зменшити ймовірність насильства;
  • якщо зґвалтування вже відбувається, головне ваше завдання в цій ситуації – вижити.

Тверезо оцінюйте свої зусилля: якщо ви не можете уникнути зґвалтування і не впевнені у своїх фізичних силах щодо активного опору, то краще не чинити опір і подумки відокремити себе від ситуації.

Джерело: Психологічна підтримка

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Якщо ви побачили помилку в тексті, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Cntrl + Entr.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-02-02 09:07:11

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин