Україна і світ

Проживати як стан душі: психолог розповів, якою може бути подяка на практиці

Як можна проявляти подяку на практиці. Коли можна не просто говорити комусь приємні слова, але реально зробити це глибоке і світле почуття ще одним ритмом свого життя.

– Подяка – це наша опора, адже ми можемо спиратися тільки на те, що маємо. Навчаючись помічати те, що у нас є, ми вчимося переживати подяку як стан душі і доброзичливого ставлення до себе, інших і світу, – впевнені психологи.

І пропонують кілька вправ, які дозволять розвинути це відчуття.

Щоденник подяки

Придбайте гарний блокнот, в який вам буде приємно записувати події, за які ви вдячні. Ви також можете зробити це в нотатках телефону.

Щовечора приділіть 10 хвилин для того, щоб записати в щоденник або смартфон події дня, за які ви вдячні. Це може бути щось незначне на зразок завершеного завдання на роботі, смачної кави, приємного телефонної розмови з одним, красивого заходу.

Помічайте щасливі миті

Зупиніться на мить і відчуйте вдячність за кожне приємне переживання. Це також може стосуватися дрібних і банальних на перший погляд речей: посмішки перехожого, покупки канцелярського приладдя, поїздці в офіс вперше після тривалого періоду work from home.

Ще один лайфхак: фотографуйте моменти, в яких ви відчували подяку, і зберігайте фотографії в окремій папці телефону. У похмурий день ви зможете їх переглянути і згадати, що в світі є вдосталь доступних задоволень.

Напишіть лист подяки

Згадайте про людину, що вплинула на вас; когось, кого б ви хотіли подякувати, або того, хто є для вас дуже цінним. Напишіть листа цій людині, детально перераховуючи, за що ви йому вдячні. Надішліть листа, щоб висловити свою приязнь і почуття.

Відвідайте людину, яку цінуєте

Зробіть все те ж саме, що описано в попередній вправі, але замість відправки листа, вручите його особисто. Ви можете також зачитати написане, дозволяючи людині пережити приємні емоції від вашої щирості.

Будильник

Встановіть будильник з періодичністю кожні дві години. З його сигналом подивіться навколо, зауважте людей поруч, згадайте, що сталося протягом останніх кількох годин і знайдіть привід для подяки.

Донат на ЗСУ

Пожертвування коштів і репост інформації — теж прояви подяки.

Кожного разу, коли відчуваєте вдячність за можливість жити звичним життям, подякуйте тим, хто зараз нас захищає на передовій.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: Психологічна підтримка

психолог
Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-08-21 12:12:59