Україна і світ

Прихований геноцид: правозахисники повідомили про масове вручення повісток татарам у Криму

Після оголошення Кремлем часткової мобілізації повістки почали роздавати і в тимчасово окупованому Криму. При цьому близько 90% з них отримують кримські татари.

Про це поінформували в громадській організації КримSOS. Там попередили, що подібна мобілізація може призвести до прихованого геноциду кримських татар.

За словами аналітика КримSOS Євгенія Ярошенка, татари, які становлять до 15% населення окупованого півострова, отримали близько 90% повісток.

– За попередніми оцінками, близько 90% повісток у Криму отримали кримські татари. Водночас вони становлять 13–15 % населення півострова. Такі масштаби мобілізації можуть призвести до прихованого геноциду кримськотатарського народу, – наголосив Ярошенко.

В організації з посиланням на міжнародне право пояснили, що навмисне створення умов, спрямованих на повне або часткове знищення етнічної групи, є однією з форм геноциду.

Крім того, мобілізація мешканців тимчасово захоплених територій до армії країни-окупанта є воєнним злочином. Такий призов заборонений ст. 51 IV Женевської конвенції.

Воєнним злочином є і примушування громадян України до участі у війні проти власної держави.

– Кримські татари є громадянами і корінним народом України, яких РФ може цілеспрямовано знищувати, кинувши на війну проти власної держави, – уточнив Ярошенко.

За даними КримSOS, з початку так званої часткової мобілізації в РФ повістки отримали щонайменше 5 тис. мешканців тимчасово окупованого Криму.

Напередодні про “мобілізацію” РФ в окупованому Криму згадав президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні. Він наголосив, що в місцях компактного проживання кримських татар на півострові окупанти намагаються мобілізувати якомога більше чоловіків.

– Це свідоме намагання РФ знищити кримськотатарський народ, – зазначив президент.

Він закликав мешканців окупованих територій у будь-який спосіб уникати російської мобілізації та намагатися виїхати на вільну територію України.

Як відомо, російський диктатор Володимир Путін оголосив про часткову мобілізацію в РФ 21 вересня. За офіційними даними, йдеться про призов “300 тис. резервістів”. Однак за даними ЗМІ, Кремль планує відправити на війну проти України мільйон чи навіть 1,2 млн росіян.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Джерело: КримSOS

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-09-24 17:34:06