Україна і світ

Причетні до депортації українців із загарбаних територій будуть покарані – МЗС

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує здійснення рф депортації українських громадян, які мешкають на тимчасово захоплених територіях у Херсонській та Запорізькій областях. Про це йдеться у заяві МЗС.

Зовнішньополітичне відомство наголошує, що російська окупаційна адміністрація розпочала масове примусове переміщення жителів лівобережної Херсонщини, насамперед Скадовського та Каховського районів, на територію тимчасово окупованого Криму або в рф. Аналогічні депортації росія здійснює також в Запорізькій, Луганській та Донецькій областях, а також у Криму.

Крім того, на тлі депортацій циркулюють тривожні повідомлення про мінування російськими військами Каховської ГЕС, підрив якої може спричинити масштабну техногенно-гуманітарну катастрофу.

«Такі дії росії грубо порушують міжнародне право. Відповідно до статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 1949 року, державі-окупанту забороняється здійснювати примусове індивідуальне чи масове переселення або депортацію осіб, що перебувають під захистом», – заявили в МЗС.

Зовнішньополітичне відомство наголошує, що депортація жителів півдня супроводжується пограбуванням загарбниками промислових, інфраструктурних, культурно-освітніх та медичних закладів, а також приватних будинків і квартир.

У цьому зв’язку МЗС зазначає, що завдання масштабних гуманітарних страждань безвинним дітям, жінкам та літнім людям є порушенням Конвенції про запобігання злочину геноциду та покарання за нього, а також Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

«Нагадуємо, що воєнні злочини та злочини проти людяності не мають строку позовної давності. Всі особи в рф, які нині скоюють злочини проти українського народу, неодмінно будуть покарані», – підкреслюється у заяві.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

У МЗС закликають міжнародну спільноту засудити рф за примусове переміщення мешканців півдня України, запровадити проти росії нові санкції, а також посилити військову допомогу Україні задля звільнення її тимчасово окупованих територій.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-04 00:07:26

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин