Україна і світ

Президент України провів зустріч із Прем’єр-міністром Королівства Бельгія

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Королівства Бельгія Александром Де Кроо, який перебуває в нашій країні з робочим візитом, інформує Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Вітаючи очільника уряду Бельгії в Україні, Володимир Зеленський відзначив, що цей візит відбувається в день, коли наша держава вшановує памʼять мільйонів українців, які стали жертвами Голодомору 1932-1933 років.

«І тоді, і зараз геноцидна політика Кремля щодо до наших громадян, до суспільства, до держави спрямована на тотальне підкорення й знищення народу України. Але зараз російська геноцидна політика вийшла далеко за межі нашої держави, нашого континенту й загрожує мільйонам людей у багатьох країнах світу. Росія зробила все, щоб продовольча криза, яка була спровокована саме блокадою українських портів і війною проти нашої держави, стала надзвичайно гострою для багатьох країн світу», – зазначив Президент України під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Александром Де Кроо.

Володимир Зеленський наголосив, що наша держава разом із партнерами робить усе, щоб зняти гостроту цієї продовольчої кризи.

«І я вдячний Бельгії та особисто пану Премʼєр-міністру за дієву солідарність у цих умовах. Одним із головних питань, яке ми сьогодні обговорили, з якого почали, стала наша ініціатива Grain from Ukraine. Бельгія підтримала її першою – приєдналася, надаючи фінансування для здійснення гуманітарного постачання продовольства до країн, яким дуже складно», – розповів Глава держави.

Він висловив переконання в тому, що завдяки спільним зусиллям мільйони людей у найбідніших країнах Африки й Азії будуть врятовані від голоду та повʼязаних із ним соціальних катаклізмів.

«Україна завжди була й залишиться гарантом світової продовольчої безпеки, і навіть у таких жорстких умовах війни українське лідерство працює заради глобальної стабільності», – наголосив Володимир Зеленський.

Крім того, під час зустрічі сторони обговорили широке коло питань міждержавної взаємодії, оборонну підтримку, а також посилення санкцій проти Росії за терор і дестабілізацію глобальних відносин.

«Ми цінуємо, що Бельгія є лідером за обсягом заморожених російських активів – 50 мільярдів євро, навіть більше. Важливо, щоб активи держави-терориста були спрямовані на компенсацію шкоди від її терору. Маємо зробити все для того, щоб це відбулося якнайшвидше», – зазначив Глава держави.

Президент поінформував Прем’єр-міністра Бельгії про стан енергетичної системи України після російських ракетних ударів і потреби нашої держави в цій сфері.

«Бельгія готова надати необхідні електрогенератори та інше обладнання, яке зараз життєво необхідне для нашого суспільства, для України загалом», – розповів Володимир Зеленський.

Глава держави висловив подяку Бельгії за надану військову допомогу та звернувся з проханням про її розширення. Президент також подякував голові бельгійського уряду за допомогу в розмінуванні українських територій.

Співрозмовники докладно обговорили взаємодію двох держав в ООН, у структурах Європейського Союзу та на інших міжнародних майданчиках.

«Я дякую Бельгії й пану Премʼєр-міністру за підписану сьогодні спільну декларацію. Цей документ засвідчує підтримку Бельгією нашого руху до повноправного членства у Європейському Союзі та НАТО. Ми обов’язково здобудемо цей важливий для нас результат», – заявив Президент України.

Зі свого боку Александр Де Кроо зазначив, що для нього велика честь бути в Україні й засвідчити свою підтримку нашій державі та її громадянам.

«Хочу подякувати вам і кожному українцю від імені народу Бельгії за ваше лідерство в ці дуже складні часи війни. Ви демонструєте всьому світові, за що варто битися – за демократію, за відкрите суспільство, де люди ставляться з повагою одне до одного, засуджують безглузде насилля», – наголосив він.

Як зазначив Александр Де Кроо, в умовах, коли Росія почала знищувати цивільну інфраструктуру, позбавляючи населення України електро- та водопостачання, необхідно й далі підтримувати українців, оскільки попереду надзвичайно складна зима.

«Ми постачаємо генератори, надаємо допомогу вашим школам, лікарням, і сподіваємося, що це додасть вам стійкості в ці складні часи», – сказав він.

Прем’єр-міністр Бельгії також зауважив, що його країна охоче підтримала надзвичайно важливу ініціативу Президента України Grain from Ukraine.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

«Ця ініціатива дає змогу запобігти можливим проблемам із продовольчим забезпеченням в окремих африканських країнах. Крім того, це підтримує вашу економіку, Україну в цей складний період», – наголосив Александр Де Кроо.

Джерело: Інформаційне агентство АрміяInform
2022-11-26 13:20:53

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин