Україна і світ

Пов’язане з Кремлем неонацистське воєнізоване угруповання збирає дані про Латвію, Литву та Естонію

Неонацистське воєнізоване угруповання, пов’язане з Кремлем, попросило своїх членів надати розвіддані про прикордонні та військові дії в Латвії, Литві та Естонії. Це викликало у країн НАТО занепокоєння з приводу того, чи планують украй праві російські групи напад на членів організації, пише The Guardian.

Видання посилається на офіційний Telegram-канал Оперативної групи Русич, яка нині воює проти України, пов’язаної із сумнозвісною групою Вагнера.

Як зазначається, там минулого тижня запросили учасників направити подробиці щодо прикордонних застав та військових пересувань у трьох країнах Балтії, які колись входили до складу Радянського Союзу.

Ця новина викликала питання про те, хто загалом командує вкрай правими прокремлівськими угрупованнями, що воюють в Україні.

Русич тісно пов’язаний із Групою Вагнера, військовим підрозділом, яким керує близький союзник Володимира Путіна і який зараз очолює російський наступ, спрямований на захоплення українського міста Бахмут, де нині триває найзапекліша битва конфлікту.

Джерела на умовах анонімності заявили, що “екстраординарний” крок Русича може вказувати на розчарування у Кремлі та невдоволення тим, як іде війна Путіна в Україні.

Вони додали, що Кремль може втратити контроль над своїми вкрай правими російськими воєнізованими організаціями, які можуть використати екстремальніші методи для ведення української війни, що викликає побоювання ескалації у разі нападу на державу НАТО.

Однак джерела додали, що пряма участь Кремля малоймовірна, оскільки його розвідувальна служба, безсумнівно, вже мала розвідувальні дані про військову та прикордонну діяльність у країнах Балтії.

– Чи це вказує на фрагментацію всередині російської системи? Що станеться, якщо росіяни втратять контроль над ними і ті почнуть робити шахрайські дії, які можуть випадково призвести до ескалації ситуації? Чи справжнє питання полягає в тому, наскільки реально Кремль контролює ситуацію? – сказало джерело.

Тим часом, нещодавні повідомлення показують, що деякі воєнізовані групи, такі як група Вагнера, заснована впливовим російським бізнесменом Євгеном Пригожіним, вже мають значну автономію і такий самий доступ до Путіна, як і офіційні урядовці.

Хоча взаємодія між Русичем та онлайн-каналами, пов’язаними з групою Вагнера, була нещодавно задокументована, залишається незрозумілим, якою мірою група діє під стратегічним контролем з боку Вагнера або навіть міністерства оборони Росії.

Русич позиціонує себе як диверсійно-розвідувальний підрозділ, хоча його часті зусилля щодо краудфандингу змушують припускати, що російські логістичні операції не забезпечують йому ефективної підтримки.

Так, оператори офіційного каналу Русич у Telegram опублікували пост з проханням до користувачів у країнах Балтії анонімно ділитися інформацією щодо військової та пов’язаної з нею інфраструктури.

Пост переглянули понад 60 000 користувачів. Там просили про інформацію, що стосується військових частин, з конкретними посиланнями на дані про членів та заняття, родичів членів та їх особистий транспорт. Русич також запросив докладну інформацію про пересування патрулів, а також місцезнаходження прикордонних постів, систем спостереження та транспортних засобів.

Аналогічно були запитані відомості про вежі зв’язку та апаратуру безпеки на кордоні, а також координати складів пального та систем безпеки у прикордонних районах.

Бойовики Русича, відомі своєю жорстокістю у Сирії та війною 2014 року в Криму, були виявлені розвідкою з відкритих джерел на Донбасі та Харківській області України, а також у Херсоні.

Міністерство фінансів США у вересні ввело санкції проти Русича. Судячи з нещодавніх повідомлень, адміністрація Байдена зараз розглядає можливість визнання Групи Вагнера іноземною терористичною організацією.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Групу широко засудили після того, як вона опублікувала жахливе відео страти кувалдою свого колишнього новобранця.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2022-12-11 15:05:59

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин