Україна і світ

Повернення військовозобовʼязаних з-за кордону 2023: юрист розповів, чи можливо це

Наприкінці грудня 2022 року Кабінет міністрів України ухвалив новий порядок військового обліку — Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

У постанові було порушено питання щодо військовозобовʼязаних українців, які зараз перебувають за кордоном.

За словами юристів, вагомих змін у постанові немає. Проте українців дуже цікавлять нові правила та обовʼязки, що були покладені на дипломатичні представництва України за кордоном.

Консульські установи мають інформувати призовників, проводити мобілізацію за кордоном та, за необхідності, сприяти поверненню чоловіків в Україну.

Тому Факти ICTV запитали у юриста, чи будуть повертати чоловіків призовного віку та як це може відбуватися.

Повернення чоловіків з-за кордону: чи можливо це

За словами адвоката, юриста Ario Law Firm Антона Діденкапісля того, як особа потрапляє під юрисдикцію іншої держави (тобто проживає там), вона автоматично перебуває у правовому полі цієї країни.

– Тобто питання можливості повернення чи відмови у поверненні вирішуватимуть органи такої держави згідно з її законодавством, – зазначає юрист. 

Експерт додає, що органи влади України чи її консульські установи не зможуть жодним чином автоматично повертати чоловіків з-за кордону, і тим більше навряд чи зможуть це робити масово.

Діденко наголошує, якщо чоловік виїхав на законних підставах за кордон, то його не зможуть примусово повернути в Україну за бажанням Центру комплектування.

Хочете отримувати цікаві новини найпершими? Підписуйтесь на наш Telegram

Інше питання стосується українців, які незаконно виїхали за кордон.

– Існують різні процедури повернення людини, яка незаконно перетнула кордон, починаючи від екстрадиції особи, що вчинила кримінальне правопорушення, закінчуючи депортацією іноземця, що незаконно перетнув кордон.

Але зважаючи на те, що здебільшого особи, які потрапили до інших країн з території України рятуючись від війни, отримують певний захищений статус (статус біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту тощо), то їх видача органам влади України (принаймні масова) вбачається вкрай малоймовірною, – наголошує Діденко.

Джерело ФАКТИ. ICTV
2023-01-17 19:52:16

Магазин автозапчастини AvtoBot м.Ніжин